Statui cu proptele

Duminică am fost cu familia prin Parcul Cancicov. Ne-am plimbat în linişte, fiind puţină lume, lipseau şi copiii cu biciclete, trotinete, maşinuţe. De la intrare mi-au atras atenţia busturile diferiţilor oameni de cultură, istorici, oameni politici.

Ce credeţi că am remarcat? La aproape toate soclurile pe care sunt amplasate abia mai stau în picioare, începând cu bustul celui care a donat terenul şi parcul Primăriei, Mircea Cancicov, fost ministru, un economist foarte bun, băcăuan. Plăcile de marmură au căzut, altele au dispărut.

Pe lângă fântâna arteziană mai sunt patru busturi ale căror socluri s-au degradat, marmura, travertinul, zidăria sunt desprinse, crăpate, abia mai stau pe suportul din beton. Nu le mai vede nimeni, nu le mai întreţin gospodarii oraşului.

Într-o zi o să fie sprijinite cu proptele din lemn sau fier! Cu ani în urmă se vorbea de o Alee a personalităţilor Bacăului; ar fi fost frumos! Dar noi nu suntem în stare să avem grijă nici de ce avem deja. Tot la capitolul intenţii am reţinut încă de anul trecut că Fântâna arteziană va intra într-un program de modernizare.

Cred că băcăuanii s-ar bucura dacă ar avea, şi ei, o fântână frumoasă, cu un joc interesant al apelor, cu lumini, aşa cum am văzut în alte oraşe din România. A rămas tot aşa, simplă şi urâtă. Mai sunt multe de făcut în Parcul Cancicov. Poate la anul, că vine iarna şi avem alte treburi.

Geanina Lungănaşu