Unii cetateni sunt mai egali decât altii

Din anul 2005, de când rromii din comuna Gura Vaii s-au stabilit la Radeana, in comuna Stefan cel Mare, au inceput si necazurile noastre.

Dupa o perioada de “cumintenie”, acesti cetateni, mari si mici, mai ales cei mici, au trecut la adevarate jafuri, ziua si noaptea, din gospodarii si de pe câmp. La toate interventiile noastre, individual sau in grup, rromii devin agresivi, uneori prea agresivi, de aceea am fost nevoiti sa apelam, in repetate rânduri, la institutiile abilitate, Primarie, Politie (Onesti, Bacau), organizatiile de rromi.

Ba, a fost organizata si o intâlnire comuna, unde fiecare si-a expus parerile, opiniile, problemele. La intrebarea noastra de ce nu se rezolva aceasta importanta problema care priveste siguranta noastra si a bunurilor, unul dintre raspunsuri a fost halucinant: “nu avem ce le face, majoritatea sunt minori”. Noi credem ca nu se vrea, ca se musamalizeaza.

Se invoca ca sunt saraci, nu au ce mânca. Dar noi avem mai mult? Din partea autoritatilor legale s-au dat asigurari ca o patrula de politie va fi prezenta în zona 24 din 24 de ore.

Pare frumos, dar ce iluzie, ce sperante desarte! Patrula de politie „este pazita” de rromi, care stiu permanent unde se afla aceasta iar ei actioneaza în partea opusa! Noi, locuitorii satului Radeana, credem ca nu se poate face fata cu o singura patrula de politie în zona si trebuie marit efectivul si diversificat planul de actiune.

Prin intermediul acestor rânduri facem, din nou, un apel la institutiile statului, pentru a ne sustine in demesurile noastre pâna se asterne din nou “ordinea si linistea”.

Un grup de locuitori ai satului Radeana, comuna Stefan cel Mare