„Vă trebuie bon? Aici nu-i supermarket”

Tot citesc şi aud la televizor ştiri despre introducerea unui sistem centralizat al caselor de marcat, cu conectare directă la Direcţia Finanţelor Publice, la minister sau nu mai ştiu eu unde, măsură care ar diminua mult evaziunea fiscală.

Mi se pare o idee foarte bună, poate chiar reuşim să adunăm toţi banii la buget, de care este mare nevoie. La marile magazine, marketuri şi supermarketuri, la cele din centru primeşti bon fiscal, factură dacă doreşti, însă la majoritatea magazinelor din cartiere, „magazinul de pe colţ”, nu se oboseşte niciun vânzător să-ţi elibereze măcar un amărât de bon, nu de pe casa de marcat, că nu au, ci de pe un dispozitiv antic şi de demult.

Aşa, ca să-ţi scoată ochii. Ştiu că este greu, concurenţa este mare, sărăcie multă la marginea oraşului, însă nu este corect să nu se elibereze asemenea bon de justificare a ieşirii mărfii şi încasării banilor. Dacă îndrăzneşti să ceri un bonul, de multe ori te trezeşti apostrofat, de parcă i-ai cere ceva din buzunar.

Ici un leu, colo o sută, dincolo un milion, aşa rămâne bugetul gol. Trebuie să facem ordine, cu toate lacrimile care vor curge. Nu dau deocamdată exemple, dar le găsiţi în magazinele de pe unde vă luaţi pâinea şi cartofii.

Tatiana Bujor