Viața reală,are o altă față… adică nu este chiar cum pare de la distanță

E ceva ce,pur și simplu,(sincer),nu înțeleg…
…nu înțeleg,cum,dar și de ce s-a ajuns aici într-un prezent în care nu mai avem loc,sau…unii nu mai au loc…și se vede de la distanță,adică de la intrarea în sat,marea discrepanță ,între cei săraci și cei…încă în putere.
Pe de o parte spunem,că,vrem să ne civilizăm,că vrem să ridicăm nivelul de calitate a vieții,că nu mai vrem WC în fundul curții etc,pentru ca ,de fapt în cele din urmă să ajungem mereu la răspântii,al căror sens trebuie descoperit,sau accesat doar cu… parolă.
Dacă nu știi parola nu ai acces,iar ca să obții parola,trebuie achitată o sumă…de fapt multe sume,pe care nu oricine le poate achita.
Mi-aduc bine aminte,promisiunile și de atunci încoace,frânturile de împliniri electorale,la orice nivel.Era și o deviză a unui om politic controversat deși din acest punct de vedere,alături de Corneliu Coposu,era ditamai seniorul,Ion Rațiu,care spunea,că:
“…-mai,copii,daca vreti sa va fie bine…,alegeti-ma pe mine!”
Așa am ales,apoi am ales,apoi am ales…și de fiecare dată am comis greșeli enorme și avem un prezent,oricum …dar,nu bun!
Mi-aduc bine aminte,cât de mult ne-am bucurat când ,am auzit că se extinde în satul meu natal,rețeaua de apă și canalizare.Primarul de atunci, radia,pe bună dreptate!
S-au făcut săpăturile necesare,s-au aplicat rețelele,s-a acoperit totul…,cu fonduri europene,de fapt o păcăleală…ei și,de aici,au început cheltuielile pe cont propriu.
În presă,la televizor,s-au transmis relatări și de la fața locului,…în localitatea (nu știu care) s-a introdus apă curentă,au și canalizare…Nu s-a precizat,însă de ce,în ce scop și cine va beneficia…
Impactul a fost dezamăgitor…au trecut ani și,de atunci,mulți din cei de rând,de fapt majoritatea,visează doar,apă curentă și canalizare.
Dacă mergi la cei care răspund cu rețelele (de apă curentă și canalizare)îți bagă-n față niște condiții,care te obligă să achiți mulți bani ,iar apoi trebuiesc făcute niște proiecte,care costă mulți bani,iar apoi să achiziționezi materiale,care costă alți bani,iar apoi trebuie să le pui pe toate cap la cap,care te costă enorm de mulți alți bani…,dar de unde bani…noi nu avem salarii și pensii la nivelul europenilor,doar costurile sunt la nivel european.E ca și cum ai da cuiva o bucata de carne crudă,tare,pe care,o pot mesteca doar cei care au dinți…puternici,adică bani!
Noi,suntem în Uniunea Europeană?…Or fi unii,dar noi,ăștia cu salarii și pensii care au rămas tot românești,în niciun caz.
Personal,eu când merg la țară,acolo merg la WC tot în fundul curții,scot apă tot de la pompă,pentru că acolo,la țară unde merg,părinții nu au avut și nici nu au capacitatea financiară,să răzbească prețul …pieții.Ca să ai apă curentă și canalizare,deci să nu mai fii nevoit să mergi la WC în fundul curții,trebuie să dispui de circa 3000 de euro,adica 15.000 lei noi.Cine,dintre localnici își pot permite să acceseze,aceste valori…?
Da,în satul cu pricina,este rețea de apă și canalizare,dar câțiva,numai,si-au putut permite racordarea.Și restul…?pentru ei,când visul va deveni… realitate?
O să râdeți,în primul rând cei care nu sunt racordați la rețea.Doamne,Doamne s-a răzbunat și-a dat …celor de sus ideia raționalizării apei(și,cum dacă nu e apă nu e WC funcțional)va trebui să meargă din nou, toată lumea, la WC în…fundul curții.Cum s-ar zice ,moare capra vecinului.
Și…cum zic politicienii…despre ce vorbim?!
Voi,credeți că noi suntem în Uniunea Europeană!?…De fapt noi,am fost și suntem …sub UNIUNEA EUROPEANA.Din orice punct de vedere!

P.S.-Zic eu,probabil,am fost primiți în Uniunea Europeană,pentru că nu aveau europenii,pe cine să afișeze,pe ultimul loc în statistici.
Nicolaie Ionescu