Vocatia fântânilor

Sunt orase in lumea asta larga care au o adevarata vocatie pentru fântânile arteziene. Aranjate, luminate, cântatoare, saltarete, vioaie, racoroase, jeturile de apa din zonele urbane bucura sufletele si contribuie din plin la starea de spirit pozitiva a cetatenilor.

Iar fântânile arteziene nu sunt doar niste tevi prin care apa este aruncata cu presiune spre cer, ci in foarte multe cazuri sunt opera unor sculptori vestiti sau arhitecti de renume. De unde se vede ca edilii acorda atentia cuvenita acestui furnizor de buna dispozitie, pentru ca si cetateanul sa achite cu voiosie taxele si impozitele locale.

Bacaului i-a cam lipsit aceasta vocatie. Fântâna din Piata Tricolorului s-a nascut moarta, cea din Parcul Cancicov, cu fete inlantuite in hora, a murit de boala inginereasca si batrânete, ciupercutele de la intersectia Marasesti-9 Mai au fost otravite de la bun inceput, cea de pe strada Mihai Viteazu a fost pusa prost, intre blocuri, la rascruce de vânturi, asa ca a fost demontata. Doar batrâna fântâna din Parcul Cancicov se poarta ca o doamna adevarata.

Lucrurile, insa, par sa se schimbe, chiar daca fântâna de la “Economic” este asociata oricarui lucru lumesc, mai putin scopului sau. In Parcul Olimpic, lânga Bazinul de Inot, a aparut acum doi ani o fântâna, pusa cam la dos, dar functionala. Ieri au plecat spre cer si primele jeturi serioase de apa in Piata Tricolorului, dupa lungi ani de asteptare. Ambele au aparut in peisaj la ceas de toamna, când vederea lor adauga fiori suplimentari la racoarea vremii. Dar bine ca au aparut!