Vrem mai mult decât o restricţie a maşinilor!

Am văzut, Primăria a luat decizia, și anul acesta, de a restricţiona circulaţia rutieră prin centrul oraşului, de la Policlinica Veche, până la Hotelul Decebal. Cum Bacăul nu are un „pietonal”, cum am văzut în multe oraşe din România, această măsură este binevenită: băcăuanii se pot plimba în voie, copiii au teren de întrecere cu bicicletele, rolele, bat şotronul etc. Se creează o oază de linişte, fără zgomot şi poluare, un spaţiu în care pietonul este rege. Dar, atât, şi este cam puţin, pentru un oraş mare, cu posibilităţi şi orgoliu.

Mă gândesc că cei care au luat această decizie ar putea să îmbogăţească oferta specifică sfârşitului de săptămână, mai ales că toate magazinele din zonă sunt închise. Nu ai de unde cumpăra o apă minerală, un suc, să bei o bere la o terasă, o îngheţată de calitate, o prăjitură pentru copii.

Sunt în oraş destui comercianţi care şi-ar dori să fie prezenţi în acest spaţiu, gratis sau cu sume modice ar putea amenaja elegant şi cu bun gust câteva puncte de alimentaţie publică, ca, într-adevăr, să creeze atmosfera de „pietonal”. Dar nu ţigănie, cum am văzut prin bâlciuri. Între anumite ore s-ar putea desfăşura şi minispectacole pentru copii, de majorete etc. Idei ar fi, numai iniţiativă şi implicare mai trebuie. Şi mai este un aspect care, cel puţin pe mine mă deranjează: delimitarea acelui spaţiu cu acele bariere urâte, creează impresia de ţarc, care limitează ideea de libertate. Eu cred că simple indicatoare, la sol, pe ambele sensuri ar fi suficiente.

Toader Spătaru