Datele arată cam așa: din 800 de angajatori contactați de AJOFM, 64 au oferit 504 locuri de muncă vacante. S-au prezentat aproximativ 300 de persoane, din care 125 au fost selectate pentru continuarea etapelor de recrutare în vederea angajării. Din aceștia, probabil în jur de 100 vor fi angajați efectiv.
Mă întreb retoric: din totalul absolvenților, care probabil sunt în jur de 20.000-30.000, ce procent reprezintă acei 100 de angajați? Să presupunem că încă 2-300 își vor găsi de muncă fără “ajutorul AJOFM”. Deci, asta poate AJOFM? S-ar putea face mai multe, dar statul ne vrea calificați în meserii prost plătite și care nu se caută pe piața muncii.
Aproape au eradicat joburile part-time și au dus la dispariția multor firme, deoarece în România, fie că lucrezi 2 ore sau 8, plătești aceleași taxe, ba chiar ești obligat să ai minim un angajat. Oare restul absolvenților unde vor emigra? În orașele mari din țară sau vor îngroșa numărul celor din diaspora?
Asistăm la eșecul statului în a pregăti viitoarele generații pentru ceea ce va fi căutat în viitor. Sau o să ne facem toți: bloggeri, vloggeri, influenceri, videochat-iști, content makers? Și restul muncilor cine o să le presteze? I-am denigrat pe ciobani, țărani și tot ce reprezenta “seva” acestui neam. Ba chiar guvernele s-au străduit să-i eradicheze prin tot felul de boli: “micile rumegătoare, limba albastră, pesta porcină, gripa aviară” etc. Și ce am pus în loc? Tot felul de non-valori.
Din păcate, marea majoritate a acestor absolvenți vor contribui la dezvoltarea altor state, deoarece statul român, deși cheltuie sume importante pentru educația lor, nu le găsește un rost în societate. Noi asistăm neputincioși la dislocarea unor populații, în special din Asia, care vin să muncească la noi și care își trimit majoritatea banilor câștigați acasă. Statul român pierde pe două fronturi. Cu muncitori români, cheltuielile angajatorilor ar fi fost mult mai mici, dar s-a mers pe varianta muncitorilor străini.
Cu timpul, probabil vom descoperi cine și de ce a vrut strămutarea populației autohtone și aducerea unor oameni cu altă cultură, alte obiceiuri. În caz de război, vom merge la luptă cu srilankezii, nepalezii și alte popoare?
Ioja Gabriel