Statul pierde pe prostia lui

Am citit in ziarul de ieri (miercuri 30 octombrie) un articol despre asa-zisii contrabandisti de tigari din pietele din Bacau, dar, sa stiti, acestia “lucreaza” prin tot orasul: la Autogara, la Cimitir, pe strazi, in preajma restaurantelor etc., dar ma gândesc ca asa se intâmpla in toata tara, nu numai la noi.

Ca la orice fenomen, la noi se merge doar la efecte si nu la cauze. Tigarile sunt monopol de stat, preturile sunt unice: si ce preturi! Tutunul este nociv, insa, cu toate masurile luate, fumatorii inraiti nu se vor lasa usor, chiar daca preturile vor creste in continuare. Este ca la alcool, la benzina sau droguri.

Nicio tara nu a reusit sa rezolve acest flagel, ba s-au apucat de fumat si musulmanii, budistii, se fumeaza chiar si in sanctuarele de rugaciuni. Nu degeaba ii spune iarba dracului. Cu ani in urma se vindeau tigari la bucata, tot cu ani in urma, producatorii scoteau la vânzare pachete mai mici, cu 10 tigari. Nu stiu de ce s-a interzis vânzarea la bucata, fumatorii ar cumpara si mai putine tigari, nu numai câte un pachet, ca ii foarte scump, apoi s-ar vinde sub control foarte bine pachete mai mici.

Nu intru acum in amanunte, stiti despre ce este vorba. De aceea, fumatorii apeleaza la bisnitari, mai ieftin, poate negocia cu cei care vând tigari neinregistrate, neimpozabile, decât sa cumpere din comertul controlat. Statul pierde pe mâna lui, pune in alerta o armata de politisti si inspectori sa munceasca fara folos, fara rezultat, când, printr-o decizie simpla, ar scoate fin “umbra”, de la “negru” miliarde de lei, iar contrabandistii ar muri de foame, cererea ar fi mai mica pe piata neagra. Luati exemplul valutistilor, unul nu mai vezi la coltul strazii.

De ce? S-a legalizat schimbul, a crescut oferta legala, preturile sunt diferite. Daca vom pune in continuare caruta inaintea boilor, statul nu are nicio sansa sa-si controleze propriul monopol. Am fost fumator si stiu ca ai face si pe dracul in patru pentru o tigara.

Ciprian Postolache