Alaiul de flori

Soarele si caldura din aceste zile au reusit sa infrumuseteze orasul, sa ii dea culoare, sa estompeze problemele edilitare care mai sunt vizibile, pe ici, pe colo. Au inflorit copacii, pocnesc mugurii, fetele zburda vesele, admirate de baieti prin ochelarii lor de soare. Vorba poetului Topârceanu: „Pe trotuar, alaturi salta / Doua fete vesele / Zau ca-mi vine sa-mi las balta / Toate interesele”.

E o fericire sa gasesti timp pentru o plimbare in parc, sau un ceas de ragaz pe o banca, in caldura blânda a acestui aprilie. Si nu se poate sa mergi prin oras fara sa observi, aproape la fiecare pas, florile multicolore, care parca zâmbesc trecatorilor. E atâta frumusete si placere in a-ti pierde privirea printre lalele si petunii plapânde! Au inflorit magnoliile, iar arborele cu magnolii de lânga statuia lui Bacovia, sau cei din parcuri, par adevarate minuni. Tocmai de aceea te apuca revolta când citesti stiri precum cea din „Desteptarea” de acum câteva zile, despre un neghiob care ziua in amiaza mare s-a apucat sa smulga flori dintr-un rond din fata Prefecturii.

Florile au umplut si Parcul Cancicov. Am observat ronduri de narcise, lalele si petunii pe ici, pe colo, printre copaci, precum niste poienite, care bucura ochiul si mintea. In tot acest peisaj insorit si multicolor, si oamenii par mai fericiti, mai putin abatuti sau preocupati de problemele zilnice, cum par de obicei. Si chiar daca meteorologii anunta uneori si nori sau ploaie, nimic nu mai poate intoarce din drum Doamna Primavara si alaiul ei triumfal de flori, intâmpinata cu bucurie si in Bacaul nostru, uneori prea cenusiu.

Florin Mazare