Saptamâna care s-a incheiat am fost pus intr-o mare dilema. Sunt bacauan si, in putinul timp liber pe care il am, caut agenda Teatrului, a Filarmonicii, intru prin librarii, singur sau impreuna cu familia, uneori merg, tras de mâneca de copiii mei, la film, la Mall. Am ramas extrem de surprins când am vazut ca, in oras, in aceleasi zile, s-au suprapus doua mari evenimente, unul teatral si altul muzical si m-am intrebat cum este posibil.
Bacaul nu este Bucuresti, Cluj sau Timisoara, cel putin din punct de vedere cultural, este un oras care face parte din Regiunea Nord-Est. Aici nu stie stânga ce face dreapta, mai precis nu stie Consiliul Judetean ce face Primaria, dupa câte vad. Teatrul, am aflat, este sub patronajul administratiei locale, iar Filarmonica este girata, asa scria pe afis, de institutia judeteana. Sediile sunt la doi pasi, telefoanele mai functioneaza, fiecare au site-uri, chiar nu pot sa se puna de acord? In casa am avut discutii mari: unde mergem?
Eu as fi vrut si la teatru, si la Ateneu, sotia dorea teatru. Nu va spun cum am rezolvat dilema, insa este inadmisibil sa vaduvesti si asa putinul public din Bacau de placerea de a asculta o muzica buna, de a se intâlni cu vechi melomani, de a participa la sarbatoarea unor mari muzicieni, dar si de a asista la spectacolele de teatru, multe de foarte buna calitate.
Cel putin in trei zile, a fost imposibil sa nu mergem separat, sotia si un copil au mers la teatru, eu la extraordinarul concert al formatiilor muzicale ale Filarmonicii. Surpriza, insa nu mai era surpriza, la ambele evenimemte, numarul spectatorilor a fost de ordinul zecilor. Si nu din cauza lor. Sunt convins ca, intr-un oras condus de oameni care ar sti macar simple notiuni de management cultural, nu s-ar fi intâmplat asa ceva. Pacat pentru munca unor oameni, pacat pentru institutii, pentru prestigiul orasului.
Lucian Costea