Ştim cu toţii (cel puţin aşa cred) că potrivit legii, firma de salubritate a oraşului nu are obligaţia să colecteze molozul rezultat în urma unor lucrări de reamenajare a locuinţei. Nu mai spun că persoanele care execută astfel de lucrări trebuie să solicite o autorizaţie de construcţie, în care este prevăzută şi obligaţia de a încheia un contract cu o firmă autorizată pentru strângerea deşeurilor.
În realitate, ştim cu toţii că nu se întâmplă aşa. Foarte mulţi dintre băcăuanii care se regăsesc în această situaţie duc la gunoi molozul. Se întâmplă frecvent să găsim lângă tomberoane saci plini cu bucăţi de ciment şi alte resturi de la dărâmături. Un amic mi-a spus că amenzile pot ajunge până la 5.000 de lei dacă molozul este aruncat la tomberon, alături de gunoiul menajer. Dar cum suntem cei mai pricepuţi la a fenta legea, găsim mereu soluţii alternative.
Ca să nu mai bată la ochi resturile de la zugrăveală sau amenajări interioare, băcăuanii s-au învăţat să le deşarte din saci, peste gunoiul menajer. Aşa, nimeni nu mai stă să răscolească prin ghenele de gunoi şi să scoată afară bucăţile de beton. Şi mai mult, ca să nu bată la ochi, te duci la tomberon cu o jumătate de sac şi repeţi drumul la un anumit interval de timp. Nimeni nu-ţi va spune nimic pentru juma’ de sac, nu-i aşa?
Nici măcar vecinii pensionari care stau mai ceva ca santinelele pe la ferestre, înregistrând tot ce mişcă în cartier. Iar dacă îi bagi în joc şi pe muncitorii care fac lucrarea, iarăşi nu bate la ochi, fiind mereu alte şi alte feţe. Cel mai recent caz l-am întâlnit undeva în zona străzii Martir Crişan. Un individ căra în spate un sac plin cu astfel de deşeuri din construcţii. O dată ajuns lângă tomberon, a vărsat conţinutul sacului în ghena de gunoi şi a plecat.
După câţiva paşi, drumul i s-a intersectat cu un alt bărbat care căra un alt sac şi câteva resturi de PVC. Şi uite aşa, puţin câte puţin, scapă omul de molozul din casă. Am auzit că prin capitală sunt firme de transport care preiau astfel de deşeuri contra cost. Cică ar fi 15 euro metrul cub. În Bacău cât o fi?
Lică Dima