Unde e protectia consumatorului?

De mai multi ani vorbim si scriem foarte des de „protectia consumatorului”, avem si o institutie specializata gata sa ne protejeze când se incalca anumite norme, care face si ea ce poate, mai ales in comertul alimentar, atunci când este sesizata. In celelalte activitati comerciale sau de servicii nu se prea baga, nefiind probabil solicitata.

Intrucât zilele trecute m-am „lovit” personal de lipsa de respect fata de cumparator, „practicata” de faimosul magazin ce foloseste in sigla cam tot ceva cu … „practic”, consider ca am motive justificate sa ma adresez, prin intermediul presei, institutiei mai sus amintite.

Pe scurt, in l2 iunie, am cumparat de la marele magazin, o canapea 3L, în valoare de 1.200 lei, fiind asigurat si planificat ca mi-o va transporta, fara plata, la domiciliu, dupa patru zile. Pe 16 iunie, la ora 11, primesc telefon de la soferul furgonetei ca a sosit si ca se afla in fata blocului in care locuiesc. Cobor, si soferul, grabit si nervos, imi spune ca este obligatia mea sa descarc canapeaua din matina, pe caldarâm, ca el nu are muncitor insotitor.

Surprins, i-am raspuns ca si daca as fi tânar (am 79 de ani), nu as fi in stare sa fac acest lucru. Dupa un schimb de cuvinte mai aspre, soferul mi-a indicat sa dau telefon la firma si sa reclam ca el refuza sa descarce. Am vorbit cu o doamna din conducere, care, calma, mi-a explicat ca „descarcatul” il priveste pe cumparator si nu ma poate ajuta cu nimic.

Degeaba am protestat ca nu mi s-a adus la cunostinta, in momentul cumpararii, cum ar fi fost normal, ca trebuie sa fac eu aceasta munca imposibila. M-au ajutat, in final, niste cunostinte. Probabil ca asemenea intâmplari au mai avut loc si cu alti clienti, pe care firma ii transforma in hamali.

Cer ca institutia care se ocupa de protectia cetatenilor sa impuna acestei firme, ca si altora daca e nevoie, sa anunte clientii si sa scrie in factura ca numai transportul este gratuit, iar descarcatul il priveste pe cumparator, deşi mi se pare absurd. Ma gândesc ce ar face cetateanul care isi cumpara trei tone de lemne de foc pentru iarna si ar fi obligat sa si le descarce singur in fata casei?

D.C.