Mi se rupe sufletul când intâlnesc cladiri de patrimoniu lasate in paragina. Sunt bacauan si zilele trecute m-au dus pasii pe strada Soimului. In vecinatatea blocului nr. 14, mi-a fost dat sa vad o cladire veche, cu o arhitectura foarte frumoasa.
Fiind putin dezorientat de asezarea imobilelor, am intrebat un locatar ce este cu aceasta cladire. Mi s-a spus ca este vechiul sediu al Muzeului de Arta, care are intrarea principala pe strada Nicolae Titulescu. Am trecut de multe ori din fata acestei institutii de cultura, insa, nu am banuit niciodata ce frumusete de cladire se ascunde in spatele acesteia.
Mi s-a spus ca vechea cladire a muzeului – construita prin anul 1921 – a fost functionala pâna la ridicarea noului sediu. In timp, imobilul respectiv a devenit magazie, insa, odata ce cladirea a ajuns intr-un stadiu avansat de degradare, din cauza conditiilor improprii de depozitare, nu au mai putut fi tinute acolo opere de arta.
Stau si ma intreb de ce nu a incercat Consiliul Judetean sa repare aceasta cladire, sa o conserve, sa o inchirieze?!? Macar de-ar fi avut aceeasi soarta cu vechiul sediu al Muzeului de Stiinte ale Naturii, de lânga Parcul Trandafirilor, ca tot au aceeasi arhitectura.
Pacat de aceasta cladire a vechiului Bacau. Pentru câteva secunde, la vederea imobilului am avut o tresarire si mi-am imaginat ca umblu intr-o veche mahala. Se stie ca in zona respectiva au locuit de-a lungul vremii nume grele ale Bacaului, oameni cu staif.
Din pacate, in locul cladirilor pe care le admiram la vremea aceea au aparut altele, care mai de care mai frumoase. Daca umbli totusi la pas, pe strada Soimului, simti ceva din aerul vremurilor apuse. Si ma intorc la intrebarea care ma macina: Cine mai are grija de cladirile vechi ale Bacaului?!?
Ilarie Tulniceru