Pașol na turbinca

Asemeni lui Ivan, soldatul rus rămas în buzunar cu două carboave după o viață în armată, soldații ruși, blagoscoviți și de liderul lor spiritual, au pornit să alunge forțele răului din Ucraina. Așa că au dezlănțuit acolo iadul pe pământ. Oastea a depus un jurământ, execută ordine. Ce treabă are conștiința? Prostia da! Ce-or fi gândit acei soldați când au atacat, cu rachete, centrala nucleară de la Zaporojie? Erau beți, au tras ceva pe nas sau pur și simplu au fost doar inconștienți? Hai, și Dorel al nostru mai grșește un cablu, o conductă. Nici așa, să te sinucizi. Cred că Putin s-a constipat când a aflat că sodații lui îi strică planurile, trăgînd spre ditamai reactoarele. Soldați neinstruiți! Să-i fure lui cireașa de pe tort? Asul din mânecă în cazul unei victorii. Se vede că nu prea are încredere în trupele sale, odată ce a pus mercenarii Ceceni să păzească instalațiile.
Bătrânii noștri își aminteau de soldatul rus, cu cizme și ceasuri deșteptătoare și de mână furate, legate cu sfoară pe sub manta. De la Constantin Tănase, care a avut și el de suferit după ocupația armatei sovietice din 1944, au rămas versurile satirice, actuale și astăzi: „De la Nistru pân’ la Don/ Davai ceas davai palton/ Davai ceas, davai moșie/ harașo tovărășie”.
Ivan Turbinca a fost pedepsit să bântuie singur prin lume după ce a păcălit moartea. Povestea lui nu s-a mai predat la școală, după invadarea Cehoslovaciei în 1968. Dracii au primit carnet roșu de partid și au devenit comuniști cu acte în regulă, slujind pe lângă chilii. Dacă mai marele bisericii lor, Kiril, vede numai duhuri rele ce bântuie prin Ucraina, aprobând astfel războiul, poate că s-a referit la Putin. Nu a specificat clar cine-i „răul”. Să lase loc de întors. Ce ți-e și cu pildele astea duhovnicești, când trebuie să salți poalele sutanei.
Dureros este ce se întâmplă acum. De 8 Martie, femeile din Ucraina au parte de mărțișoare sub formă de schije, gloanțe, cămine distruse. Să le urăm să fie puternice de ziua lor. Îndiferent de locul de pe pământ, toate mamele își iubesc pruncii. Să fie pace! Victor Slav