Sunt colegii mei din Primăria Bacău. Din prima linie anti CORONA 19.

Anonimii care în clipa asta, când dumneavoastră citiți rindurile astea, spală străzile Bacăului cu dezinfectant.

Cisternele Primăriei merg la pas pe străzile orașului lasind în urmă pe asfalt o lungă dungă umedă. E linia vieții, e «aghiazma» care omoară virusul de care ne temem toți. Liniile se intersectează uneori, cisternele au trasee prestabilite și sint monitorizate prin GPS. Tăticul lor, e Eugen. El are grijă ca «aghiazma» să ajungă pe fiecare stradă unde cisternele pot intra.

Știm, cisternele nu pot intra pe străzile mici. Cel mai bine o știu Ana și Cerasela. Ele vă răspund la telefoane și primesc toate reproșurile dumneavoastră. Își notează datele și le transmit mai departe. Înghit toate mârlaniile. Ana e campioană. E calmă. «Da, am notat. Transmit colegilor. Se va rezolva curind». Deși știe că pe străzile înguste, uriașele cisterne nu pot intra. Dar nu minte că se va rezolva.

De rezolvare se ocupă Adriana și Relu. Din dispoziția domnului Cosmin Necula, primarul Municipiului Bacău, urmează sa se achiziționeze în Bacău două nebulizatoare stradale de capacitate mare. Sunt niste tunuri pe roți care transformă soluția dezinfectanta într-o pulbere fină ce este lansată în aer și acoperă totul în jur.

Am văzut tunurile în imagini, specificațiile, sunt ca cele folosite la Wuhan, China. Unul e uriaș! Un altul e special pentru străzile înguste din oraș. Sunt artileria grea în lupta Bacăului cu Covid 19. Se fac eforturi pentru a le avea cit mai repede în condițiile în care toată omenirea vrea așa ceva acum. Dar le vom avea. Cel de dimensiuni mai mici e urgent.

Pină cind vor veni tunurile, alți colegi și-au pus atomizoarele în spate și iau scările de bloc la rând. Știți cum e să urci 4 etaje cu atomizorul în spate, cu 12 litri de dezinfectant, 2 litri de benzină iar tot jetul de dezinfectant și vaporii de benzină să-ți vină în față?! Da, ai mască. E îmbibata de dezinfectant. Și vrei să respiri. Unii abia respiră prin mască stând confortabil la birou.

Băieții ăstia iau scările la rind, una după alta. Blocurile de 4 etaje sint parfum. Să vezi blocurile de 10 etaje. Din când în când, locatarii deschid ușile apartamentelor ca să lase să intre dezinfectantul în case. Se bucură. Există speranță. Cineva nu i-a uitat. Nu i-a abandonat.

Alți colegi se ocupă de realizarea celor 20.000 de pachete oferite gratuit de Primăria Municipiului Bacău persoanelor dezavantajate (vârstnici, bolnavi, etc). Gabi e colega care se ocupă de realizarea pachetelor. Sint 20 de TIR-uri cu produse. Fiecare pachet a 9 kg va fi dus la ușa celor care depind de alimentele incluse. Etaje de urcat, de coborit. Alți colegi din Primărie.

Alți anonimi, Carmen, Lucica, Marcelin, Liliana. Și lista e lungă. Anonimii de la Direcția de Salubrizare Agrement Parcuri din cadrul Primăriei Municipiului Bacău. Trupele speciale ale Primăriei Municipiului Bacău, indiferent că e vară, iarnă, avarie la magistrala de apă, ninsori abundente sau un blestemat de virus.

Ei sint la datorie. Anonimii din linia întâi.

Dinu Păncescu