Ați vrut proprietate? Îngrijiți-vă de ea!

Am urmărit discuțiile pe tema închiderii spațiilor comerciale de la parterul blocurilor din zona centrală a Bacăului. Am constatat că oamenii au tendința de a arunca întreaga responsabilitate pe umerii autorităților care ar fi trebuit, în viziunea unora, să se îngrijească de consolidarea blocurilor, acum când s-a interzis activitatea în magazinele de la parterul imobilelor cu bulină, lumea vrea iarăși ca autoritățile să facă o șmecherie legislativă care să permită continuarea activității în spațiile respective.

S-au împlinit 40 de ani de la cutremurul din 1977, un seism similar ar pune la pământ blocurile neconsolidate din centrul Bacăului, indiferent dacă patronii magazinelor semnează sau nu că se angajează să nu permită accesul a mai mult de 50 de persoane odată. Că vor fi prinse 51 de persoane sub dărâmătusi, că vor fi 49, nu e nici o diferență. E o altă șmecherie clocită de români pentru a fenta legea.

Domnilor, blocurile alea au proprietari. Spațiile comerciale au proprietari. Treaba autorităților este doar să constate dacă imobilul poate rezista sau nu la un cutremur. În rest, dacă expertiza spune că nu rezistă, e treaba proprietarilor să se ocupe de consolidare.

Pentru că proprietatea e a lor, nu e proprietate publică încât sa plătim toți pentru că un oarecare nu vrea să scoată bani din buzunar. Dacă eu uit apa deschisă și-mi inund locuința, nu vine Primăria să-mi dea cu var. Sunteți proprietari? Foarte bine! Trebuie să aveți grija de proprietate, pentru că acum suntem, după cum ni se tot spune, în capitalism.

Simon Airinei