Aurolacii de lânga noi

Bacaul vorbeste AUROLACI 18 februarie

Aurolacii care isi fac veacul prin Piata Centrala devin periculosi. Intr-o zi, am parcat masina pe strada Mihai Viteazul si pe când ma cautam in buzunare de maruntis, am zarit pe o banca un tânar care tragea puternic dintr-o punga cu prenadez. In lumina soarelui dupa-amiezii, parea un tablou demn de marii artisti, insa, in momentul in care baiatul a fost atins pe umar un trecator, mirajul a disparut. Tânarul, trezit deodata din visare, s-a arcuit nervos si a sarit de pe banca spre necunoscutul care l-a scos din transa.

Pe moment, am avut impresia ca-l va bate pe omul care parea sa-l dojeneasca, intrebându-l de ce-si distruge sanatatea inhalând chimicale. Când a vazut reactia aurolacului, barbatul cu parul carunt a dat dezaprobator din cap, continuându-si drumul. Privirile ni s-au intersectat si realizând ca am asistat la intreaga scena mi-a spus ca nu are cu cine vorbi, ca baiatul cu punga traieste in alta dimensiune. Gestul lui m-a miscat pentru ca am realizat atunci ca mai sunt oameni printre noi care se gândesc la binele semenilor.

Spre deosebire de noi, el a avut curajul sa se apropie de baiatul care inhala prenadez si sa-l intrebe de ce isi distruge viata. Pentru restul trecatorilor, baiatul cu punga primise deja eticheta de “aurolac”, iar in astfel de cazuri, ignoranta noastra face la fel de rau ca vaporii chimici inhalati de tânar. Ce-i drept, unii dintre aurolaci nu mai au nicio sansa de reabilitare, insa, in ultima vreme am vazut copii ai strazii care s-au dedat la astfel de practici.

Din cauza consumului excesiv de aurolac, nici vânzatorii micilor magazine din cartiere nu mai au voie sa comercializeze banalul prenadez. Personal m-am confruntat cu o astfel de situatie, când, intr-o seara, vrând sa-i lipesc adidasii copilului meu, am intrebat la magazin de prenadez, iar vânzatorul a scos cu greu de sub tejghea o sticluta cu substanta pentru lipit, precizând ca este interzis la comercializare. Nu stiu ce sa zic despre asta, pentru ca spatiile verzi sunt pline de recipiente de plastic, golite cel mai probabil in pungile consumatorilor.

Aurora Bologan