Bolnavii psihic, pericolul de lânga noi

Sunt un bacauan care domiciliaza intr-un bloc turn de pe strada Castanilor din Bacau. Traiesc in fiecare zi cu teama ca un lucru rau mi se poate intâmpla mie si vecinilor, pentru ca in acelasi bloc cu mine locuieste o persoana cu probleme mintale.

Fata are in jur de 26 ani si din câte stiu de la mama ei a fost diagnosticata de medici cu “tulburare psihotica acuta”. Sper ca nu gresesc denumirea, insa, nu acest lucru este cel mai important.

Stiu ca fata asta a plecat de acasa la 18 ani si de atunci a trait niste experiente traumatizante care au condus la acest diagnostic. Strainatatea, drogurile si depresiile au impins-o pe fata in anturaje dubioase, iar toate aceste trairi au facut-o sa-si piarda mintile.

Revin la problema mea, aceea legata de disconfortul pe care mi-l da prezenta acestei fete in blocul in care locuiesc. Anul trecut i-a murit tatal, mama are domiciliul in alta parte si ea locuieste singura. Imi este teama ca intr-un moment de ratacire sa nu lase gazele deschise, sa nu dea foc la casa si sa nu ne inunde.

Poate pentru unii ar putea parea banale temerile mele, insa, fata nu ia niciun tratament si are crize destul de des. O tot viziteaza niste tipi dubiosi, iar pe unii dintre ei i-a pus chiar ea pe fuga sunând la politie. In crize, fata se inchide in apartament si refuza dialogul cu mama.

Aceasta, secatuita de boala apeleaza de fiecare data la numarul unic de urgenta 112, speriata de lipsa de raspuns a fetei. Ambulanta si politia au venit degeaba de fiecare data. Mama ar vrea sa o interneze pe fata intr-o clinica de specialitate, insa, se pare ca nu a reusit pâna acum.

Psihiatrii i-au spus ca persoanele cu un astfel de diagnostic isi revin pe la 35 de ani si ca altceva n-au ce sa-i faca decât sa tina tratament acasa. Fata nu ia niciun tratament si ne tine pe noi in suspans.

De câteva ori am gasit-o agatata de balustrada balconului, alteori iese la geam si scoate niste urlete nepamântesti atunci când aude clopotele de la biserica. Ce se poate face pentru astfel de oameni? Oare chiar nu exista institutii care sa se ocupe de ei?

Dinu Dragotescu