Cam aşa se traduce situaţia pe care vreau să o semnalez aici. Există pe strada Bucegi din Bacău, un şantier în lucru, deschis la un fost bloc de garsoniere. Numai că, de când au început băieţii respectivi lucrarea, gardul de protecţie care ar trebui să existe la un astfel de şantier aflat la stradă, a dispărut.

Cine a trecut pe Bucegi spre strada Narciselor, înţelege ce spun. Ei bine, ca să pricepeţi mai bine ce riscă şoferii şi pietonii care trec prin zona amintită, vă relatez cum era să mă aleg cu un bolovan în parbrizul maşinii sau mai rău, cum am fost la un pas de moarte atunci când am trecut prin dreptul blocului respectiv. Vă spuneam că acel gard de protecţie nu există.

Lângă bloc, firma de construcţii care lucrează acolo, a aruncat zeci de tone de cărămizi şi bolovani de ciment, formând un imens munte de deşeuri, care a ajuns la înălţimea primului etaj al imobilului. Ei bine, un astfel de bolovan aruncat prin toboganul de plastic era să-mi ajungă mie în cap. Mă aflam la volanul maşinii şi rulam dinspre Narcisa spre Bucegi, când am zărit bulgărele de ciment rostogolindu-se cu o viteză ameţitoare spre maşina mea.

Noroc că am reflexe bune şi am frânat la vreme, evitând vreo nenorocire. Pe când mă treceau toate sudorile realizând ceea ce era să mi se întâmple, în rândul muncitorilor, nicio reacţie. Bolovanul s-a oprit în mijlocul străzii şi acolo a rămas. Poate cei care vor citi aceste rânduri îşi vor pune întrebări cu privire la siguranţa tututor trecătorilor, iar firma în cauză va primi ceea ce merită.

Virgil Popescu