Vandali cu flori la pălărie

Cu toții ne bucurăm de aceste zile însorite și de aerul primăvăratic. Au înflorit zarzării, magnoliile, explodează mugurii copacilor, simțim renașterea, briza proaspătă. Într-un cuvânt, este o mare fericire să te relaxezi în acest ambient prietenos, în aer liber.

Și s-a văzut, la finele săptămânii trecute, că băcăuanii s-au bucurat cu adevărat, fiindcă au luat cu asalt parcurile și toate zonele înverzite din preajma orașului. Din păcate, unii sunt atât de îndrăgostiți de natură încât după ce o admiră o iau și acasă.

Așa se face că lalelele abia plantate de autorități în centrul orașului, nici măcar înflorite încă, au început să dispară. S-au găsit câteva capete seci să fure chiar și bulbii plantelor, ca să nu se mai bucure nimeni de viitoarele flori, ci doar ei și neamul lor de troglodiți. Alții au jumulit tufele acelea cu flori galbene, pată de culoare atât de plăcută privirii în acest oraș cenușiu.

N-au scăpat nici magnoliile, nici crenguțele de zarzări și, în general, nimic ce înseamnă vegetație verde-crud și cu flori. Autoritățile au un plan B, de înlocuire a lalelelor furate cu panseluțe. Pentru necivilizați însă nu există nici un plan.

Se pare că nu vom scăpa niciodată de aceste specimene. Oameni fără creier, fără educație, fără nici un respect pentru nimic și mai ales pentru comunitate. Și îmi aduc aminte de dobitocii aceia care se duc la cules flori de colț sau la vânat capre negre, după care se laudă cu asta pe Facebook. Mă gândesc doar la măsuri radicale sau, altfel spus, la ce i-aș face unui vandal de acesta dacă l-aș prinde în fapt. Nu i-ar fi prea bine, dar mai bine nu mai zic nimic…

Florin Ciocan