“Cadoul de Craciun”

Cred ca toti oamenii, in apropierea marilor sarbatori crestine, simt nevoia sa daruiasca. Este un sentiment nobil care a stat la baza initierii proiectului educational “Cadoul de Craciun” . Autorii acestui proiect au fost cadrele didactice de la Scoala Primara Galbeni, structura a Scolii Gimnaziale Filipesti.

Proiectul a aparut in primul rand din dorinta de a aduce un moment de bucurie in viata batranilor din satul Galbeni, com. Filipesti.In al doilea rand ne-am propus sensibilizarea elevilor si a comunitatii locale prin implicarea in acest demers atat caritabil cat si educational.

Parteneri in derularea proiectului au fost Biserica Galbeni si Primaria Filipesti. Grupul tinta a fost reprezentat de cei mai batrani locuitori ai satului. Scopul acestui demers – crearea unei “punti” intre generatii: elevii claselor primare au dorit sa faca o bucurie persoanelor in varsta din comunitatea noastra. Pentru aceasta, ei au confectionat felicitari specifice Craciunului, au pregatit cadouri constand in dulciuri si alimente ( ajutati, bineinteles, de cadrele didactice, directorul scolii, preotul satului si de reprezentantii primariei din punct de vedere material).Cea mai mare bucurie a copiilor a fost duminica, 21.12.2014, cand, insotiti de persoanele amintite mai sus, au plecat la colindat si la impartit daruri.

Nespusa a fost bucuria batranilor la vederea alaiului din curte. Glasurile cristaline au cantat “Astazi s-a nascut Hristos”, ” Deschide usa, crestine!”, Iata, vin colindatori!” si alte colinde invatate la scoala.

Activitatea finala a proiectului este la fel de atractiva: “concertul” de colinde sustinut de elevi in biserica, in prima zi de Craciun. Aceasta nu este o noutate nici pentru elevi, nici pentru locuitorii satului Galbeni, deoarece este al treilea an cand se intampla. Noi, cadrele didactice, speram sa devina o traditie a satului. Pentru micii colindatori, este, de asemenea o bucurie deoarece acum isi vor primi si rasplata in dulciuri de la preotul Vasile Teaca, cel care a fost unul dintre partenerii cei mai implicati in derularea proiectului.

Gabriela Aanei