Casa Alecsandri a fost ingradita si zabrelita

bacaul vorbesteStiu ca s-a tot discutat despre Casa Alecsandri de pe strada George Apostu din Bacau, insa, nu pot sa remarc faptul ca cineva a montat un gard in jurul ei si a acoperit ferestrele si intrarea cu scânduri. Am trecut recent pe acolo si chiar daca zona nu e deloc ofertanta din punct de vedere arhitectural, gardul din plasa care inconjoara Casa Alecsandri si anexele sale mi-a atras atentia. M-am oprit pret de câteva clipe si am facut câtiva pasi catre imobil.

Ascunsa de ochii lumii in spatele blocului nr. 11, cladirea ajunsa intr-un grad avansat de degradare, stârneste totusi interesul oamenilor de cultura si nu numai. Am citit in ziarul Desteptarea câteva materiale cu privire la aceasta casa si interesele din jurul ei si am inteles ca este proprietate privata.

Mai stiu ca universitarul Ioan Danila se zbate de ceva vreme sa o pastreze in patrimoniul cultural, insa, se pare ca noul proprietar are alte interese. Eu personal cred ca terenul de sub cladire este cel vizat si nu mai intereseaza pe nimeni sa consolideze cladirea respectiva, pastrând arhitectura. Revin la observatiile mele si spun ca s-a facut totusi un lucru bun cu aceasta ingradire.

Indiferent a cui era imobilul, trebuia asigurata cumva constructia pentru ca in orice moment exista pericolul prabusirii ei. Si când spun acest lucru ma duce gândul la oamenii strazii care cautau adapost sub acoperisul acestei case si care erau expusi unui pericol iminent.

Se vede ca cine a montat gardul si scândurile a lucrat responsabil, excluzând posibilitatea escaladarii si darâmarii zabrelelor. Anunturile de avertizare sunt vizibile, iar numai cei inconstienti ar mai putea incerca sa intre in Casa Alecsandri. Mi-ar fi placut totusi ca simplu cetatean al Bacaului sa vad ca aceasta casa este consolidata, pastrând ceva din patina timpurilor apuse.

Dumitru Chiritescu