Casa Cancicov trebuie sa ramâna in patrimoniul comunitatii

Am citit in ziarul Desteptarea despre marea batalie care se da intre pesedisti si liberali pentru Casa Cancicov, fostul sediu al PNL. Respectiva casa a fost retrocedata (nu stiu cui si de ce tocmai acum!). Fiind monument istoric, CJ sau Primaria si-ar putea exercita dreptul de preemtiune la cumparare, insa orgoliile sunt prea mari si nu se pot intelege, dupa cum se aude.

Se mai punea problema ce destinatie sa capete, in eventualitatea in care Consiliul Judetean o cumpara. Eu am mai multe propuneri: acolo se poate muta Sectia pentru Copii a Bibliotecii Judetene, tot se plânge Muzeul de Istorie ca nu-i ajunge spatiul.

N-ar fi lipsit de interes sa se analizeze posibilitatea de acordare a acelui spatiu Uniunii Scriitorilor, deoarece acum au fost “exilati” intr-o camaruta de 3/3, la un loc cu doua asociatii respectabile. Scriitorii bacauani, membri ai uniunii sunt in numar de peste 100 si, evident, pot plati o chirie onorabila.

S-a tot vorbit de construirea, in Bacau, a unei Case a Casatoriilor, de ce n-ar fi bun acel sediu? Are gradina, camere pentru birouri, se poate amenaja o frumoasa sala pentru oficierea unui moment important din viata unui cuplu si nu ar sta in strada ca acum. PNL este un partid mare acum, ar putea sa cumpere el imobilul si sa amenajeze Clubul de idei al liberalilor, in onoarea si memoria celui care a fost un membru important al partidului, ministru in doua guverne sau, de ce nu, un muzeu al liberalismului bacauan.

Mai sunt solutii si posibile destinatii, ar putea fi locul ideal pentru o mica gradinita, tot este o lipsa acuta de asemenea spatii. Sunt sigur ca presedintele Benea are in portofoliu si alte cereri de spatii. S-ar face un act de dreptate comunitatii bacauane, care a ramas fara multe alte imobile, care au fost instrainate dubios si ilegal unor asa-zisi mostenitori.

Toader Pacuraru