Catacombele Bacăului

Trec zilnic prin această zonă. Sunt cadru didactic și fac naveta, așa că în fiecare dimineață merg la autogară pentru a lua autobuzul spre școala unde predau, undeva în mediul rural, nu are importanța unde, că nu despre asta vreau să vă scriu.

Vreau, în schimb, să sesizez altceva. Vizavi de autogara Bacăului este un spațiu viran, unde odată funcționau atelierele de la Saligny. Așa este cunoscută zona. Acolo era Școala de Arte și Meserii, se învăța carte, se pregăteau sute de elevi. Acum totul este o ruină. Tot în ziarul Deșteptarea am citit că acele spații nu mai aparțin acestui liceu. Am zis că poate așa se mai face ceva. Dar nu. De doi ani, cred, această zonă s-a transformat într-un morman de gunoi, moloz și mizerie.

Dimineață (vineri, 9 noiembrie), chiar am văzut un om al străzii care se aciua pe acolo. Oare o să devină și acest spațiu un nou rai al boschetarilor? Parcă sunt catacombe. Cel puțin așa se vede din stradă, și tare e urât, mai ales că putem spune că aici e una din porțile de intrare în oraș, dacă venim dinspre Roman sau Vaslui. Fostele ateliere ale liceului acum sunt o ruină, repet, s-au dărâmat de tot, cred ca se va fura și ultima cărămidă de acolo, pentru că întreg perimetrul nu e împrejmuit, nu e revendicat de nimeni, nicăieri nu e un panou pus pentru a arăta că se va face ceva acolo. Măcar în viitorul apropiat, dacă nu imediat!

Eu am făcut niște poze, în speranța că vor rămâne de arhivă și că peste un an vom vedea cu totul altceva acolo. Sper! Se vorbea că se va construi un mall, apoi de un cartier rezidențial, ultima dată parcă s-a vorbit și de o parcare mare. Nimic. Dar, nimic! Totuși pe acolo se văd urme de tractor sau de camion. Sunt și niște mormane de pământ, semn că s-a mai lucrat ceva. Am observat și că s-a mai tăiat din vegetația care crescuse, dar cam atât. Tot acolo, știu eu, ar fi și un stejar istoric, sădit acum 100 de ani.

Nu am văzut nicio plăcuță care să spună asta, e un stejar acolo, cred că acela e, dar oare nu trebuia și acesta cumva protejat în marea aia de mizerie și pământ? E trist. Și păcat! Eu doar am ridicat niște semne de întrebare, poate cine e în măsură va și răspunde.

Cu deosebit respect,
Florentina C., profesor