Ce a fost odată…

Pentru generația de azi, ziua de 1 Mai este doar prilejul fericit de a mai lua înca o vacanță, de a merge la mare și de a scăpa pentru câteva zile de părinți.

Dacă-l întrebi pe un tânar ce e cu 1 Mai, nu o să știe săți spună, dar va fi foarte bucuros că poate să meargă la grătar, să bea bere. Este trist nu că nu se cunoaște semnificația acestei zile, ci că această dată a fost confiscată de diferite regimuri și transformată ori în motive de paradă, ori în prilej de serbări câmpenești, luându-șe semnificația originală.

1 Mai trebuie să fie nu un prilej de picnic, nu un prilej de bețivăneală, ci de aducere aminte și de comemorare a celor care au luptat pentru drepturile muncitorimii. Pentru că viața nu a fost mereu așa roz cum o vedem astăzi a fost nevoie de o luptă susținuta de zeci de ani fie și numai pentru a se obține ziua de muncă de opt ore, nu de 10 sau 12.

Iar această luptă nu a însemnat doar manifestații sau greve, ci și mii de morți pentru că regimurile politice reacționau violent la cerințele muncitorilor și trimiteau Armata împotriva lor. 1 Mai, așadar, nu este o zi de chiolhanuri, ci este o zi în care trebuie să comemorăm sacrificiul înaintașilor.

Vasile Negură