Cer prea mult?…

Până când românii nu vor învăța să fie pretențioși și-i vor tolera pe cei care-i umilesc și-și bat joc de ei, în țara asta a noastră nimic nu se va schimba, nici într-un domeniu.

De ce spun asta?

Ieri, am mers la un consult la un cabinet de cardiologie, situat undeva la subsolul unui bloc. Am ajuns cu câteva minute înainte de ora fixată și când am intrat în sala de așteptare, cât o bucătărie de bloc muncitoresc, așteptau mai mult de 15 persoane.

I-am spus persoanei care se ocupa cu programarea că sunt programată la 10,45 și mi-a spus să aștept.

– Cât? am întrebat, moment în care cei prezenți acolo înaintea mea au sărit că se intră la medic în ordinea venirii și nu a programării la telefon.

Aceleiași persoane i-am spus apoi că am un EKG recent făcut ca să nu mai plătesc 20 sau 30 de lei și pentru asta.

– Exclus! Preț fix pentru toată lumea. Înțelegeți cum stă treaba!

Bun, aș fi plătit, dar de ce nu se respectă ora, de ce 15 oameni trebuie să stea clai peste grămadă în sălița aceea și să respire nas la nas? Ce contează mai mult pentru actul medical, cantitatea – numărul pacienților, sau calitatea serviciului medical?

O cunosc pe doamna doctor, o știu de ceva timp, am mai fost, dar chiar așa, îi face plăcere să vadă atâta lume suferindă adunată la un loc? Unde-s ordinea și disciplina? De ce nu se implică? Așa face și la spital, o doare-n cotul drumului de pacienți, lăsați la discreție infirmierelor și asistentelor. Pacienții nici nu ar trebui să se vadă ei între ei, așa ordine ar trebui să fie.

Am refuzat să stau și să aștept să-mi vină rândul după toți pacienții pe care i-am găsit acolo în sălița aceea, expuși atâtor riscuri.

Am spus tare, să mă audă și restul, că eu refuz să mă las umilită pe banii mei, 80 sau o sută de lei, nu mai știu bine.

Ce s-ar putea face ca asemenea situație să-și găsească rezolvarea? Imaginați-vă panica, teroarea dacă la acel subsol ar izbucni un incendiu sau ar fi un cutremur mare ori s-ar sparg vreo țeavă de apă sau gaze. .

Dacă oamenii sunt așa cum sunt și se complac în atare condiții și acceptă compromisuri pe banii lor, ce-ar trebui totuși făcut pentru apărarea și siguranța lor, a noastră,în definitiv?

Silvia Holotiuc