Chiar există Balena albastră?

Am văzut că autoritățile se întrec în luare de măsuri care mai de care mai importante pentru a stăvili răspândirea jocului Balena Albastră, vinovat, ni se spune, de moartea mai multor copii din Rusia și, mai nou, și de decesul câtorva din restul Europei.

Dintr-o dată, parcă s-a rezolvat o dilemă: nu mai sunt de vină părinții care-și neglijează copiii, colegii care-i hărțuiesc la școală și prin cartier ori chiar pe Internet, mamele și tații care pleaca la muncă în străinătate și-și lasă singuri copiii nu mai au nici o responsabilitate… Vinovatul este…Balena albastră.

Nu cred că e așa simplu. Copii care se sinucid au existat dintotdeauna, țin minte de un caz destul de frecent chiar de la noi din județ, când un băiețel s-a sinucis pentru că nu a mai suportat să rămână iar singur după ce mama sa a plecat din nou la muncă în Germania. Unde era Balena albastra atunci?

Balena e doar un pretext ca sa nu mai facem nimic; gata, am descoperit vinovatul, nu trebuie sa ne mai supraveghem copiii, nu trebuie să ne mai preocupe soarta lor; e suficient doar să le spunem să se ferească de Balena albastră. Și am scăpat, ne întoarcem la problemele noastre cotidiene. Și dacă un copil se sinucide iarăși, vom da din nou vina pe vreo balenă sau ce animal s-o mai inventa.

Cristian Negru