Cine-i educă pe taximetriști?

Stimată redacție,

Citesc cu mare atenție, zilnic, publicația Deșteptarea și apreciez în mod deosebit calitatea, seriozitatea și responsabilitatea articolelor. De altfel, aceste calități mă determină să nu treacă nicio zi fără să cumpăr acest cotidian, care pe lângă varietatea problemelor tratate are și o ținută civilizată.

În aceste câteva fraze, doresc să apreciez rubrica „Bacăul vorbește” în mod special, cea care a apărut în ziua de joi, 25 mai 2017, sub semnătura „Fane Taximetristu”. Este onorant și salut această preocupare sub titlul „Patronii îi vor pe taximetriști eleganți”.

Cu toate criticile care se pot aduce acestor patroni, consider că ideea nu este rea, dar nu este suficient analizată pentru a fi pusă în practică, din mai multe motive:
Taxiurile sunt de obicei parcate în zone care stau mai multe ore sub soare, vara. Cum să-l obligi pe taximetrist să poarte cravată?

În unele cazuri, nu le mai merg aparatele de aer condiționat;

Starea de igienă din interior te face să regreți că ai apelat la taxi.

Patronii de taximetre ar trebui să fie preocupați de educația șoferilor, de comportamentul lor față de clienți.

Am trecut printr-o întâmplare neplăcută în parcarea de la Policlinica Veche din Bacău, în ziua de 25 mai 2017, în jurul orlor 13,30 – 14,00. Am vârsta de 87 de ani și de aproape un an nu mă mai pot deplasa fără prietena mea, cârja.

Această stare este neplăcută mai ales din punct de vedere psihic. M-am deplasat în parcarea amintită și m-am adresat unui taximetrist: „Sunteți liber?”. S-a uitat la mine, m-a măsurat din cap până în picioare cu un dispreț umilitor, după care mi-a răspuns: „Nu vezi că fumez o țigară? Să termin țigara!”. Este vorba de șoferul taxiului cu numărul BC 28 ACL. Ce caută un taximetrist cu o comportare umilitoare în rețea?

Am mers la alt taximetrist, care a răspuns corect la aceeași întrebare. „Unde vreți să vă duc?” – m-a întrebat. M-am urcat în mașina cu numărul BC 71 (sau 21) TCY și am ajuns la destinație, lângă magazinele din zona Zimbru. Am întrebat cât costă: cinci lei. Corect!
Rănile sufletești create de celălalt taximetrist rămân încă și îmi adâncesc grija pentru zilele pe care le mai am de trăit cu voia lui Dumnezeu.

Prof. Ioan Micu, alias Tata Pac, Bacău