Nu știu câți dintre dumneavoastră mai călătoriți cu trenul, însă, eu sunt dezgustat de condițiile mizere din vagoanele de călători. După un drum la Iași, dus-întors, am avut sentimentul că am dormit cu boschetarii. Ca să fim înțeleși, am călătorit la clasa a 2-a! Și așa mi s-a părut prea scump 50 de lei biletul!

Tapițeria scaunelor este extrem de mizerabilă, ruptă, tăiată, cu buretele atârnând, recipientele de gunoi pline vârf, negolite la vreme, mizerie pe jos, pereți murdari, WC-urile… ce să vă mai zic, senzațieeee!!! În concluzie, călătoria cu trenul este cea mai proastă alegere! Ce-i drept, nu am mai fost de ani buni cu trenul și cred că tocmai din această cauză aveam alte așteptări.

Acum înțeleg perfect de ce toată lumea merge cu celebra firmă de transport care are stație în vecinătatea gării. Ajungi mai repede, e mai curat și ai pe deasupra și aer condiționat. Aventura mea cu trenul a început prost după primii kilometri. Trenul oprea în fiecare haltă, tocmai când simțeai că prinde un pic de viteză.

La dus am fost “la etaj” în acel vagon pe două nivele, iar peisajul m-a făcut să ignor multe în jurul meu, pornind de la ceilalți călători și până la acel vânzător “surdo-mut” care îți îndeasă în față tot felul de mărunțișuri nefolositoare. În ceea ce-i privește pe controlori, au rămas aceiași oameni neîngrijiți și în limbaj și în ținută.

Seara, la întoarcere, am urcat în vagonul “boschetarilor”. Nu am avut de ales! Pe cele șase scaune tapițate din compartiment lucea jegul. Am avut numeroase excese de repulsie când se întâmpla să ating cu mâna ceva în jurul meu. La un moment dat, nu am mai rezistat și am ieșit pe culoar să iau aer. În compartiment te sufocai pur și simplu! Cel mai mare șoc l-am avut la “toaletă”! Nu pot să vă descriu în cuvinte cum arată WC-ul în tren. Nu vă recomand! De găsit, îl identificați după miros. În concluzie, aventura mea cu trenul s-a rezumat la șase ore mizerabile. Ne mirăm că CFR-ul a rămas fără călători!?! Oare din ce cauză?

Cezar Bonte