Cine încalcă legea?

Vă semnalez o situație cam nu prea la locul ei, ca să mă exprim civilizat, care se petrece în orașul Bacău între Compania de Apă și cetățenii particulari sau asociațiile de proprietari clienți ai acestei companii. La montarea contoarelor care măsoară volumele de apă potabilă distribuită, la verificarea periodică metrologică și la înlocuirea lor, atunci când este cazul, respectiva companie de apă impune și obligă consumatorii de apă să achite valoarea contorului (eventual să-l cumpere clientul din rețea), precum și taxa de verificare metrologică și montarea cu sigilare a respectivului contor.

Această practică este total în contradicție cu reglementările legale referitoare la asigurarea și distribuirea apei potabile pentru consumatorii de pe teritoriul României. Vorbesc documentat de articolele nr.27 și 33 din Legea nr.241 din 22 iunie 2006, modificată de Parlamentul României și republicată în Monitorul Oficial nr.679 din 7
septembrie 2015. Acestea spun clar că societatea distribuitoare de apă este obligată să asigure și să echipeze branșamentele utilizatorilor cu echipamente de măsurare a consumului de apă.

Dumnealor folosesc drept pretext pentru taxarea consumatorilor niște hotărâri de consiliu local, care oricum ar fi gândite nu pot fi deasupra unei legi.

Vă scriu și dumneavoastră, la ziar, dar, totodată, m-am gândit că pentru binele cetățenilor orașului Bacău să trimit această sesizare și la Autoritatea Națională
pentru Protecția Consumatorilor.

Vă mulțumesc,
M. P.