Vremea însorită, de început de primăvară, ne îndeamnă să ieşim din case şi să ne amenajăm pe cât posibil spaţiul verde din faţa/spatele blocului. Au ieşit crinii, lalelele, narcisele etc., iar această explozie de crud, de verde, cred că face bine tuturor. Eu personal, am ieşit să-mi greblez peticul de iarbă de sub fereastră.

La fel au făcut şi vecinii mei şi multe alte persoane din cartierele Bacăului. Am fost însă zilele trecute în comuna Parincea şi nu mi-a plăcut deloc să văd că la o distanţă apropiată de primărie, şanţurile zac pline de gunoaie. E drept că pe vremea asta, oamenii de la ţară sunt ocupaţi cu munca în gospodărie, cu animalele, că încă nu a venit vremea însămânţatului la câmp. Nu zic că toţi sunt puturoşi.

Însă, în faţa multor case curăţenia lasă de dorit. Cât a fost zăpadă, mizeria nu s-a văzut. Însă, de cum a dat căldura, mizeria a ieşit la iveală. Şi cum oglinda ţăranului este gospodăria lui, cei care nu s-au ocupat încă de curăţarea spaţiului verde de la stradă, este timpul să o facă. Bidoanele şi ambalajele îşi au locul la tomberon.

Iar acolo unde oamenii sunt prea bătrâni ca să mai tragă de coada grebelei, cred că sunt destui localnici care beneficiază de ajutoare sociale şi care ar trebui puşi la muncă în folosul comunităţii. Că până la urmă, curăţenia este oglinda întregii comunităţi. Chiar dacă suntem săraci, asta nu ne împiedică că trăim civilizat, în curăţenie.

Mari Lungu