Cine reabiliteaza iarna blocurile Bacaului?

Bacaul vorbeste REABILITARE 6 februarie

La Orizont, pe partea stânga, cum urci podul de la Narcisa, se reabiliteaza termic un bloc intreg. Trecând pe acolo, prima data mi-a atras atentia mizeria existenta lânga bloc. Apoi, bucatile marunte de polistiren purtate de vânt, m-au facut sa ridic privirea spre schela ridicata pâna la ultimul etaj.

Sase barbati razuiau de zor polistirenul de pe fatada blocului, lasând in urma buline mari de adeziv, material folosit la fixarea placilor de polistiren. Mi s-a parut stranie toata aceasta miscare: sa dai jos materialul pus de locatari si sa aplici altul. Atunci, mi-am spus ca trebuie sa fie vorba despre un proiect de reabilitare termica, care impune noi reguli.

Bine, bine, proiect nou, bani publici, dar totusi cine aproba ca lucrarile de reabilitare sa se faca in lunile ianuarie – februarie? Temperatura exterioara nu este tocmai potrivita pentru derularea unei astfel de lucrari.

Adezivul are nevoie de anumite conditii termice, apoi a fost perioada geroasa, apoi ceata, iar umezeala nu cred ca este tocmai factorul cheie in constructii. Nu ma pricep la detaliile tehnice, insa imi pun aceste intrebari din prisma proprietarilor.

De ce n-a fost bun polistirenul pus de locatari? Oare cum se simt oamenii aceia care au suportat aceasta investitie din buzunarul propriu (dupa ani de asteptare in care nu s-a intâmplat nimic), iar acum, dupa ani de zile, s-au gasit unii sa le bata in geam si sa le spuna ca nu a fost buna lucrarea si ca trebuie refacut totul. Pe cheltuiala cui se fac aceste lucrari?

Cine raspunde pentru calitatea lucrarilor? Cine poate emite un certificat energetic in conditiile in care anveloparea blocului se face in conditii de iarna? Domnilor, treziti-va! Nu sunt singurul bacauan atent la ce se petrece in jurul meu!

Pavel Barbu