Cu punga igienica prin centrul orasului

De câtiva ani, pietonalul din centrul orasului a fost refacut. Nu mai este o noutate, ne-am invatat cu noua infatisare, de parca ar fi fost asa din totdeauna. Arata foarte bine, ca alte mari orase din tara. Am mai vazut asa ceva in Oradea, in Pitesti, iar recent am trecut prin Tg. Mures si Suceava, orase cu deschideri largi in centrele acestor orase, cu mobilier stradal de bun gust, cu flori, cu foarte multe flori.

Zilele acestea am vazut ca s-au montat, pe partea magazinului Luceafarul, in fata Prefecturii si a Primariei câteva jardiniere cu multe flori, ceea ce da un aer de prospetime, de bun gust. Este un inceput bun, poate la anul, poate in toamna, responsabilii cu frumosul, cu spatiile verzi din Primarie vor veni si cu alte initiative. Ma gândesc ca si pe partea Teatrului “Bacovia” s-ar putea gândi ceva care sa innobilize si acel trotuar, deoarece s-a creat un dezechilibru, a ramas cam golas.

Am insa o observatie, o propunere. Nu toti stim sa folosim, sa pastram curatenie si igiena in spatiile publice. Mai avem mult pâna invatam. De la Parcul Trandafirilor si pâna la Hotelul Decebal pietonalul este patat, murdar, foarte murdar, s-au imprimat in dale diferite resturi de la fructe, mâncare, sucuri, cafea, flegme, vopsea etc.

Pe unele locuri a devenit dizgratios, urât, iti vine sa folosesti punga ca in avion, nu mai insist, vede toata lumea. Nu este normal, insa asta este situatia. De aceea zic ca ar fi igienic ca o data pe luna, la doua luni, acest pietonal sa fie spalat, frecat, pentru a-i da stralucirea initiala. Nu cred ca ar fi un efort si nici o cheltuiala asa de mare: apa, detergent (sau o alta solutie), perii si doi oameni. Merita sa incercam.

Felicia Bratuleanu