Cursul euro si Tata Maria

A patruns tehnica, electronica, informatica si in stabilirea valorii bunurilor pentru calcularea ajutorului pentru incalzire. Stiti, timp de cinci luni, din noiembrie si pâna pe 31 martie, persoanele si familiile nevoiase (in ordonanta se spune mai frumos) primesc ajutoare de incalzire, banii provin de la BS sau de la BL.

Chin mare pe primari, pe asistenti sociali in negocierea valorii bunurilor, a gainilor, caprelor, vacilor, hectarului de pamânt, mai pui bibilicile, ratele si gâstele cu ouale aferente. Mercedesul sau Fordul intra in alta categorie, la fel trasura sau bicicleta. Acum s-a terminat, ai tabel, program, patratele, calculator: Spune, matusa! Ai capre? Am. Câte? Doua, batu-le-ar boala, ca mai mult strica decât dau. Bun, doua capre, duci mausul pe casuta cu capre, treci 2 si apare, la sfârsit, valoarea: 100 de euro. Gata, lasa caprele, gaini ai? Trei porumbace, astea nu fac oua decât vara. 30 de euro. Pe tarina cât pamânt ai? N-am bre decât 40 de prajini, ca am fost opt la mama, la al meu erau 12, de unde pamânt.

Hai, ca cu matale nu mai termin programul, ai 40 de prajini, bai Vasile, câte hectare inseamna 40 de prajini? Pauza. Raspunsul vine greu, la usa primarului s-a facut coada, de ce nu zici in hectare? Ce hectare, n-auzi ca am 40 de prajini! Masina n-ai, vaca am vazut ca ai, trecem aici, ce mai ai prin ograda? Saracie, ce sa am, da, spune imi dai ajutor de lemne? Nu eu iti dau, calculatorul iti da, uite, zice ca ai depasit cu un euro baremul, nu poti sa primesti. Cum nu pot sa primesc, stai sa-ti spun ce am vazut duminica la târg, o capra era…, o gaina se dadea cu…, pe o vaca, ca a mea, slabanoaga si cu doua tâte in lapte cerea Toader a lui Panaite 5000 de lei, cum sa faca tot 1000 de ce spui tu? In euro, mie sa-mi spui in euro, asa vrea calculatorul.

Asa se calculeaza in toata tara, capra matale face cât capra din Banat. ‘nteles? Dar la ce curs ai calculat tu euroiul ala, sare intepata tata Maria. Pauza. Chiar, la ce curs calculam euro? Sa vina contabilul. Vine. Stii la ce curs calculam euro, acum, la depunerea cererii sau când ii dam aprobare, poate mai creste, dar daca scade? Mai vino si mâine, tata. Altul…