De sarbatori …

De sarbatori … suntem inconjurati de gunoaie. De oameni dragi, dar si de gunoaie. Pentru câteva zile, devenim prizonierii propriilor apartamente si consumam. Si facem gunoaie.

Toata agoniseala bacauanilor se duce pe mormanele de gunoaie rezultate din cele trei zile de Craciun. Nu consumul este problema, pentru ca in definitiv fiecare dintre noi cumpara câte ceva de sarbatori si arunca ce nu-i mai trebuie. Marea mea problema ramân gunoaiele aruncate la voia intâmplarii, fara pic de simt civic. Anul acesta, municipalitatea a ingradit tomberoanele tocmai pentru a limita imprastierea gunoaielor.

Desi am fost sceptic la inceput, cu timpul am realizat ca este o treaba buna. Cu toate acestea, sunt multi repetenti la capitolul curatenie. Haideti, oameni buni sa ne gospodarim impreuna! Degeaba ni se ofera servicii de calitate, daca nu stim sa le apreciem.

Am tot colindat orasul zilele acestea si am vazut o gramada de gunoaie. La tomberoane, lânga garaje, in fata blocului, in spatele blocului, pe alei, in piete. Peste tot. Partea proasta a grilajelor facute pentru tomberoane este ca acestea nu le permit oamenilor sa arunce covoarele, ambalajele de la frigidere, aragaze, LCD-uri sau canapelele dezmembrate.

Nici mobila veche inlocuita cu alta noua nu a intrat in ghenele de gunoi si uite asa s-a declansat haosul. Mobila a fost distrusa de gunoieri sau de tiganii care cauta in tomberoane si aruncata la voia intâmplarii. Acum nu-i condam pe toti bacauanii, pentru ca la aceasta mizerie generala contribuie si boschetarii care cauta in gunoaie vreun pate expirat sau vreo bucata de brânza stricata, la concurenta cu sobolanii care colcaie prin cartiere.

Ion Suru