Defrisare masiva a copacilor

Locuiesc pe strada Milcov si vreau sa sesizez ca actiunea de distrugere in masa a spatiilor verzi a ajuns si in zona mea, langa hipermarketul Cora.

Astazi a venit o echipa de muncitori care au taiat de-a valma tot ce insemna arbore, lasand in urma doar cateva tufe de liliac. Erau si copaci batrani si uscati, care, intr-adevar, trebuia sa fie taiati, dar majoritatea nu prezentau nici un pericol pentru nimeni. Dimpotriva, ne mai protejau de zgomotul strazii, de canicula vara si de gazele de esapament.

Muncitorii au afirmat ca sunt de la o firma particulara care ar fi castigat nu stiu ce licitatie. La directia Spatii verzi mi s-a spus ca este un program de modernizare a zonelor plantate, dar ca ei nu sunt decat executanti si am fost indrumata catre o d-na Bardasu, al carei telefon suna mereu ocupat.

Am cateva intrebari:

1) Stiu salariatii Primariei in cati ani creste un arbore suficient ca sa protejeze de poluare si de canicula? Poate sunt cetateni ai urbei care nu mai au timpul biologic sa se bucure de paradisiaca liniste si umbra de peste 25-30 de ani pe care le vor aduce niste copacei plantati in 2015 (daca vor fi plantati si daca vor rezista poluarii si diferitelor forme de vandalism).

2) Aceasta institutie, care traieste din banii nostri si ar trebui sa fie in serviciul nostru si sa actioneze in interesul nostrum comun, nu are nici o obligatie de a ne consulta in privinta felului cum vrem sa arate zonele unde locuim? Astfel de programe ar trebui anuntate pe toate caile (inclusiv presa scrisa sau on-line si chiar afise lipite in cartiere, pe spatiile de afisaj) si ar trebui adoptate dupa consultari cu cetatenii.

3) Cine a intocmit acest program si in folosul cui? Modernizarea si reintinerirea spatiilor verzi ar trebui facuta rational, inlocuind treptat arborii imbatraniti si marind suprafetele plantate, nu defrisand si ce mai era.
Ati facut un calcul: cu cat s-a micsorat dupa 1989 suprafata plantata cu arbori in Bacau? Mergeti in fostul “parc al copiilor”, mergeti in zona Tic-Tac, unde constructiile au inlocuit arborii, mergeti de acolo pe Calea Marasesti spre 9 Mai si in atatea si atatea locuri. Si mai calculati ceva: cu cat s-au marit numarul de masini si noxele aferente?

Va comportati discretionar si intr-un dispret total fata de cetatenii pe care ar trebui sa-i respectati si in afara campaniilor electorale, domnilor de la Primarie!

Sanda Paltin