Despre cum poti trai iarna intr-o cutie de metal

O veche ghereta situata pe strada Castanilor din municipiul Bacau – folosita vara de angajatii de la spatii verzi – a devenit casa pentru câteva suflete fara adapost. Intr-o cutie veche de metal au ajuns sa doarma noaptea mai multe suflete. Pe la usa aceleiasi gherete am vazut perindându-se si doi copii insa nu stiu sigur daca dorm la un loc cu adultii in acelasi spatiu insalubru.

Vecinii mei de bloc spun ca oamenii acestia isi duceau traiul prin ruinele fostului sediul al societatii “Diana Forest”, iar mai apoi au fost vazuti dormind in incinta fostului Cinema “Orizont”. Cum vara a trecut si nu mai aveau unde dormi si-au gasit adapost in ghereta folosita pâna nu demult ca magazie. Prima data mi-a atras atentia faptul ca lada metalica era acoperita intr-o dimineata cu un covor albastru.

A doua zi, covorul a disparut iar in locul lui au fost intinse câteva folii de plastic, prinse cu bolovani, semn ca in ghereta respectiva ploua. Nu stiu sa spun care sunt orele la care vin si când pleaca, insa imi dau seama ca sunt in zona ori de câte ori trec pe la magazinul din apropiere si o aud pe vânzatoare ca se plânge de faptul ca aurolacii ii fura marfa de pe raft si ca miros extrem de urât de-i alunga clientii din usa.

Stau si ma intreb de ce nu accepta sa locuiasca pe timp de noapte in adaposturile Primariei din cartierul Gheraiesti. Inteleg ca acolo au posibilitatea sa se spele, sa doarma in asternut curat si in caldura. Ce se va alege de copiii acestor oameni? Autoritatile ce fac pentru oamenii acestia? Dar noi?

Silviu Bardasu