Fără câini pe Insulă!

După mulţi ani, condamnabil de mulţi ani, băcăuanii au, în sfârşit, un nou spaţiu verde, pentru plimbări şi petrecere a timpului liber: Insula de Agrement. Am fost în această primăvară de mai multe ori pe Insulă. Este o încântare, o frumuseţe, chiar dacă nu sunt finalizate toate lucrările: sera, toboganul cu apă, terenurile de sport, spaţii comerciale nefinalizate şi încă nefuncţionale. Şi e păcat, trece timpul! Sigur că sunt multe de discutat, însă nu se mai poate face nimic acum, să ne mulţumim că avem un asemenea spaţiu şi să-l păstrăm. Două aspecte m-au deranjat. Şi nu numai pe mine, am mai discutat şi cu alţi „insulari”.

În primul rând, chiar dacă voi fi înjurat şi multi-gratulat, aduc în discuţia băcăuanilor şi a administraţiei locale, a Primăriei în speţă, problema accesului câinilor de companie, de casă, care au proprietari, cum să le mai zic? Aşa s-a întâmplat şi cu Parcul Cancicov, după prima etapă de modernizare, s-a interzis o perioadă accesul câinilor, apoi s-a amenajat un spaţiu special pentru câinii de companie (la ieşirea spre Colegiul Pedagogic), însă nimeni nu a ţinut şi nu ţine cont de recomandări, de interdicţie: câinii cu stăpân îşi fac nevoile peste tot, pe alei, pe spaţiile verzi, nu mai ai unde să scoţi un copil, să se joace pe iarbă, ce să mai vorbesc de ieşirea la un picnic englezesc! Ne place să distrugem tot, să nu păstrăm curat, igienic măcar puţinele spaţii verzi pe care le mai avem. Nu am văzut niciun proprietar de câine cu săculeţ şi lopăţică în dotare. Nu am văzut, nu am auzit să fi fost amendat cineva că nu respectă aceste hotărâri. Ne-am învăţat să trăim în mizerie.

Avem o minunăţie de Insulă, curată (acum), frumoasă, dotată, de ce să nu o păstrăm şi igienică: să interzicem intrarea cu câini. O totală interdicţie, sub incidenţa unor aspre pedepse pentru cine nu respectă interdicţia. Avem dreptul noi, oamenii, fie copii (mai ales), tineri, în vârstă, la un spaţiu curat, unde să nu fim ameninţaţi de microbi, de boli, să avem dreptul să ne plimbăm, să stăm pe iarbă în siguranţă. Este singurul spaţiu unde putem să luăm o asemenea decizie. Administraţia, Consiliul Local, cu sprijinul asociaţiilor cetăţenilor au dreptul şi obligaţia să ia o asemenea decizie, după o dezbatere publică, după informarea corectă a cetăţenilor. Am văzut în Austria şi Olanda parcuri în care nu era voie nici să fumezi, iar despre câini – nici vorbă.

Al doilea aspect este folosirea bicicletelor de către copii şi adolescenţi. S-au delimitat spaţii, însă sunt un adevărat pericol: viteză, hârjoană, lipsă de respect. Acolo este spaţiu de plimbări nu de întreceri sportive, pentru ele este un loc special amenajat.

Şi, un ultim aspect: cred că ar trebui introdusă o taxă de intrare, aşa cum a fost mereu la intrarea pe Insulă. Nu mare, nici modică, diferenţiată, cu gratuităţile şi reducerile aferente. Insula trebuie întreţinută şi acest lucru cotă bani.

Mioara Şerbănescu