Fermierii anunta un faliment “in bloc”

Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR) si administrator al Romagria Bacau, sustine ca daca fermierii nu vor fi ajutati de Guvern vor intra in faliment “in bloc” din cauza preturilor mici practicate, in acest sezon, la cereale.

“Guvernul are mai multe posibilitati de a ne ajuta:1. Sa mareasca platile directe complementare/hectar; 2. Sa introduca subventia la motorina; 3. Sa ne dea subventiile pe 2013 inainte de 1 octombrie. 4. Sa faca notificare si sa acceseze FEGA, pentru ca acolo sunt niste banuti cu care poate interveni pe piata.”

La ora asta, grâul se vinde cu 55-60 de bani/kg. Ing. Baciu arata ca fermierii nu-si recupereaza decât 70 la suta din cheltuieli. In acelasi timp, România nu incaseaza 2,5 miliarde de euro, ceea ce inseamna o pierdere de 1,6 la suta pentru PIB.

“Eu am facut un apel catre premierul României, ministrul Agriculturii si presedintele Basescu in care le-am cerut sa ia masuri pentru ca altfel vor avea, in toamna, un faliment in bloc!”