Din nou despre câinii comunitari

“Va telefonez pe numarul pe care l-am gasit in ziar (0745.238.118), ma numesc Tudorache, sa va rog sa dati din nou semnale privind pericolul câinilor fara stapân din Bacau, am ajuns la disperare, am vazut la televizor ceva inspaimântator: un copil de patru ani a fost facut bucatele de mai multi câini in Bucuresti.

Un copil nevinovat a murit in chinuri groaznice, sub privirile fratelui sau. Vorbim de acesti câini de aproape 20 de ani si nu s-a rezolvat nimic, numai vorbe, promisiuni, unde mai pui ca sunt destui aparatori ai acestora.

Eu stau pe Calugareni, astazi, pe la ora 11(n.r – ieri), am vrut sa ies in parculet cu nepotica, cum fac de mai multe ori pe saptamâna, deoarece parintii sunt la treburile lor, au serviciu. Pe trotuarul de vis-a-vis, se hârjonea o haita de maidanezi, cred ca erau vreo 5-6, nu stiu cine i-a speriat, cine i-a haratit, ca numai ce s-au repezit catre noi.”

Domnul de la telefon abia a mai putut continua convorbirea, afirmând ca a scapat cu mult noroc, intrând intr-o scara de bloc, strigând dupa ajutor. A renuntat la plimbare. “Va rog scrieti, sa apelati la Primarie, la Veterinara, nu se mai poate, ce sa facem, sa ne incuiem in case, sa punem mâna pe arme? Numarul lor creste de la an la an, tot spun ca-i strâng, ca-i sterilizeaza, si ce daca ii sterilizeaza, nu mai musca, nu se mai dau la copii, la oameni? Vine când si când câte o masina, doi baieti cu un sfac, sau cum ii zice, mai mult fac spectacol decât treaba, nu prind nimic, si pleaca. Eu cred ca Primaria ar trebui sa faca un referendum, o consultare publica si sa hotarasca odata ce facem cu ei, pâna nu se intâmpla si la noi vreo tragedie, ca asa se intâmpla, intâi moare un om si dupa aceea luam masuri.”

Am sintetizat convorbirea cu cititorul nostru, afirmatiile dumnealui au fost mult mai dure, ii dam dreptate, mai ales ca situatia inregistrata la Unitatea de Primiri Urgenta, de la Spitalul Judetean, confirma temerile bacauanului: numarul celor muscati de câini este in permnenta crestere, iar pe strazi, vede oricine, haite intregi bântuie zi si noapte. Noi nu putem face altceva decât sa consemnam o situatie, deciziile apartin administratiei locale, organizatiilor de protectie a nimalelor, cetatenilor.

Va recomandam sa nu circulati noaptea si, eventual, sa faceti rost de o bâta de serviciu, pe care sa o aveti permanent la indemâna. Ar mai fi si alte solutii, montarea pe blocuri a unor difuzoare din care sa razbata, la nevoie, diferite zgomote, stabilirea, pe fiecare scara, a unui grafic de serviciu pentru protectia si apararea copiilor.