Focarele de hepatita A și durerea în dos a autoritatilor

Exista doua sau trei focare de hepatita la nivelul judetului. Am asistat in urma cu doua saptamani la un simulacru de testare a elevilor de la scoala Sohodor. Dacă situația despre care urmează sa va povestesc nu ar fi așa de grava, aceasta ar fi de ras… Ceea ce am vazut atunci nu se poate numi actiune responsabila, iar ceea ce ma mira este ca nu s-a mai luat ulterior nicio masura de testare reala. Copiii vin la scoala in continuare, iar stresul pentru parinti si elevi este enorm. Pe nimeni nu intereseaza sanatatea copiilor nostri, durerea in dos fiind caracteristica tuturor factorilor de decizie, asta este concluzia mea. Din păcate, iresponsabilitatea lor face mult rau copiilor si parintilor.

Modul in care actiunea a avut loc este halucinant, total neprofesionist si fara a se fi luat cele mai elementare masuri de igiena. Vorbim totusi de hepatita A si de scoala…

Stransi gramada pe holul scolii, elevii au primit cate un paharel in care trebuiau sa urineze. Curtea școlii era neincapatoare, se plangea, se tipa, se urla se alerga bezmetic, iar la wc era coada. Într-o aglomeratie de nedescris, baieti si fete, mici si mari, de fata cu toată lumea, prezentau recipientul doamnei doctor, proptita strategic langa chiuveta de pe hol. Asta da confidentialitate medic-pacient…!!! Totuși nu suntem animale…

Dintr-o singura privire aruncata in graba asupra urinei din pahar, doctorita spunea daca cel testat este bolnav sau nu. Nu a mai facut niciun alt test suplimentar, doar pe baza unei examinari vizuale, super doctorul spunea care-i treaba… Pana si sugarii știu ca doar un test al sangelui poate spune adevarul.

Sa va mai povestesc cata rusine se citea pe fata baietilor si fetelor obligate sa defileze cu proba de urina prin fata doctoritei? Sa va mai spun ca multi parinti aruncau pisatul in curtea scolii? Sa va mai spun ca nimeni nu lua în seama vociferarile celor prezenti, oameni simpli, dar care constientizau ca nu asa trebuie sa aiba loc o astfel de actiune?

Ei bine, asta nu este tot. Dupa ce proba era analizata vizual, ce credeti ca facea doamna doctor de familie din Horgesti, sub supravegherea asistentei, primarului, părintilor, elevilor, profesorilor si a directorului scolii? Ei bine, in cel mai profesionist mod cu putinta, aceasta arunca probele biologice in chiuveta aflata pe holul scolii, chiuveta langa care se proptise, repet, strategic și blindata ca un superman, cu masca, sort, manusi, exact cum se prezinta doctorii în situații de risc. Sute de probe biologice, multe dintre ele prezentand un risc insemnat, au avut aceasta soarta.

Rămân intrebarile:
Cine va fi tras la raspundere dacă vor aparea noi cazuri de imbolnavire?
De ce scoala nu a fost inchisa pana la disparitia focarului?
De ce aceste analize nu s-au facut in vacanta?
De ce nimeni nu a intervenit pentru efectuarea unor analize corecte si nu aceasta bataie de joc?
De ce au fost umiliti copiii și parintii acestora?
De ce au fost aruncate acele probe biologice în chiuveta pe care copiii o folosesc zi de zi?

Sohodoreana