Frauda pe pâine

A scazut TVA la produsele de panificatie, de la 24 la 9 la suta. Decizia Guvernului a avut drept argumente scaderea fraudei pe intreg procesul, de la fabricatie la comert, scoaterea la lumina a intregii afaceri, a muncii la negru si a fiscalitatii. O asemenea hotarâre, chair daca are un puternic iz electoral, ar fi trebuit urmata de un sever control pe intreg lantul, din partea institutiilor abilitate.

Nimic nu s-a intâmplat, fiecare a inteles sa-si continue activitatea exact ca inainte: achizitii de materii prime la negru, productia ramâne la fel de bine ascunsa, distributia pe ochi frumosi, fara documente, in magazine, mai ales in cele de cartier, nu elibereaza nimeni bon fiscal. Pretul la raft a scazut nesemnificativ, 10-15 bani pe sortiment, concomitent, evident, cu micsorarea gramajului, cu specificatia ca sunt produse noi.

Priviti in magazine, in chioscuri, zeci de sortimente, marimi, culori, coapte, crude, negre, albe (intermediara a disparut), lungi, foarte lungi, rotunde, lunguete, impachetate, bine crescute, latarete, numai patrate nu am vazut.

Toata lumea se pricepe la fabricarea pâinii, nu stie nimeni reteta, costul, pretul adevarate. Singurele magazine unde primesti bon fiscal pentru pâine sunt marketurile si supermarketurile, in rest este o mare veselie.

De altfel, in ultimul timp, in aceste tipuri de magaine nu mai primesti bon fiscal pentru niciun produs, daca indraznesti sa-l soliciti, asa in gluma, ca, na, te cunosti cu tanti Veronica de multi ani, primesti un zâmbet larg si o scuza: s-a stricat casa, este la reparat.

Si se repara de luni bune. Ce a iesit la suprafata? Nimic, hotia continua, iar Guvernul plateste, noi platim pentru a fi inselati, iar afaceristii verosi se imbogatesc. Specialistii, agricultorii cu experienta au spus de la inceput ca este cea mai mare prostie reducerea TVA la pâine. Si prostie a ramas.