Ghiozdane care rupt spatele

Bacaul vorbeste GHIOZDANMergeam pe strada. In spatele meu paseau doi baieti de clasa a III-a care vorbeau despre scoala. Elevii terminasera orele si se indreptau spre casa. Pentru ca eram singur s-a intâmplat sa le aud discutia. La un moment dat, unul dintre ei spune ca ghiozdanul i-a rupt spatele sub greutatea cartilor si a caietelor.

Am redus pasii, i-am lasat sa ma depaseasca si i-am urmat aproape imediat urmarindu-le gesturile. Ambii baieti erau slabuti si de aceeasi inaltime. Cel mai probabil erau colegi de clasa pentru ca amândoi avusesera educatia fizica ultima ora si erau imbracati in treining. Cel care se plângea de faptul ca rucsacul este prea greu avea un ghiozdan voluminos, din cele scumpe, cu imagini dintr-un film animat cu avioane.

Celalalt avea un rucsac mai mic si cred ca era mult mai practic. Având drum comun i-am mai condus o vreme cu privirea si eram in continuare martor la discutia lor. Mi-a ramas mintea la intrebarea baiatului din dreapta: “Tie nu ti-a rupt spatele ghiozdanul?”

Si ma gândeam daca in clasa a III-a se plâng de asemenea greutati, cum o sa le fie in gimnaziu când numarul rechizitelor va fi mai mare. Si tot cautând solutii la problema copilului ma gândeam ca este posibil ca ghiozdanul pe care baiatul il purta in spate sa nu fie adaptat vârstei, greutatii si inaltimii, dincolo de fitele parintilor si dorintele celor mici de a-si cumpara ceva la moda.

Celalalt, pentru ca avea un ghiozdan mai mic, nu se plângea de greutatea pe care o ducea in spate si mergea degajat. Aceeasi experienta neplacuta cu ghiozdanul am avut-o si eu cu o fiica mea. M-am lasat prins in capcana ei si i-am cumparat ghiozdanul dorit. In prima saptamâna de scoala am realizat ca facusem o mare greseala ascultând copilul, pentru ca nu mi-am dat seama cât este de greu rucsacul.

La câteva zile s-a adaugat greutatea manualelor si a caietelor de clasa I, iar când am luat ghiozdanul in mâna am stiut ca fetita mea nu va fi in stare sa-l care pâna la scoala si inapoi. In conditiile in care copiii urmeaza programul “Scoala dupa scoala”, cred ca cea mai buna solutie ar fi sa-si lase rechizitele in clasa, de preferat, in dulapioarele personale.

Iustin Albut