Ghiozdanul cu surprize

Am fost intr-o scoala, la deschiderea noului an de invatamânt. Cam apatic si fara mare fast, au vorbit directorii cam fara chef, chiar daca erau nou-nouti, a spus câteva vorbe un preot (in esenta: sa dea Dumnezeu sa fie bine!), iar la urma a intrat in scena politistul, imbracat la patru ace, elegant, cu vorbele la el, care le-a spus elevilor de la clasele pregatitoare, de la I-IV si “veteranilor” sa fie cuminti, sa evite iesirile in décor, mai ales ca toate portile de intrare-iesire din scoala dau direct in strada, sa respecte indicatiile profesorilor si Regulamentul de ordine Interioara, legile tarii, iar daca au vreo problema, sa apeleze la el, politistul de proximitate, la jandarmi si patrulele de strada.

Am parasit incinta dupa ce elevii au fost invitati in clase, la discutiile cu dirigintii, iar un cetatean, pe a carui uniforma scria PAZA, a incuiat toate usile de acces. Nu s-a vorbit de noutatile din noul an scolar, de manuale vechi si noi, de programul scolar, de rechizite, olimpiade samd.

Sunt sigur ca vor afla ca la Bacalaureat, fata de anii trecuti, se vor instala si instrumente de ascultare, nu numai video, supravegherea in clase va fi dublata, politistii vor misuna prin scoli.

Tot din acest an, pentru asigurarea securitatii elevilor si profesorilor, toti elevii vor fi controlati in ghiozdane, la intrare in scoala si clase. Când am auzit de acesta nazdravanie, gândul m-a dus la 11 septembrie, la inasprirea controalelor in aeroporturi, insa acolo sunt aparate speciale, nu-ti cotrobaie nimeni prin geanta, daca nu sunt suspiciuni; si nu in vazul lumii.

Cum o sa fie cotrolate domnisoarele eleve in geanta, ca nu am vazut niciuna cu ghiozdan, ca sa nu mai spun de baieti, care poseda, atunci când isi aduc aminte, doar câte un caietel. Ii cauta prin buzunare, pe la curea, la pantofi, acolo unde ar putea fi ascunse cutite, sabii, pistoale?

Mai intervin si alte intrebari: cine si când ii controleaza, unele scoli au câte 800-1000 de elevi. Sau se fac sondaje? Grea treaba, unde mai pui ca se incalca un drept inscris in Constitutie.

S-ar putea ca, in anii urmatori, sa ne trezim cu mitraliere pe scoli, cu tunuri la porti si sa uitam de ce au venit elevii la scoala. Poate ne amintim: elevii, domnilor profesori, inspectori, ministri, parlamentari, se duc la scoala sa invete, sa devina cetateni de nadejde ai patriei noastre. Bingo!