Iarba verde de acasă … ne-a năpădit

M-am întors recent din străinătate, unde, ca mulți alți băcăuani încerc să-mi câștig existența. Mă așteptam să găsesc un oraș revigorat.

Din păcate, am trăit dezamăgiri legate de infrastructură, de arhitectură și de minimul confort la bloc, adică, de acele lucruri mărunte care țin de administrație. Mi-am lăsat familia în țară și am găsit-o năpădită de buruieni.

Locuiesc în cartierul Nord și am părinții în Bistrița Lac. După ce m-am dezmeticit și eu, am luat legătura cu reprezentanții asociațiilor de proprietari din ambele cartiere și mare mi-a fost mirarea să aud de la ei că primăria nu are personal suficient să taie iarba, iar în ceea ce privește tunderea gardului, nici nu poate fi vorba pentru că nu există nicio firmă care să fi făcut contract cu municipalitatea. Ei bine, am pus atunci problema cumpărării unor foarfeci de tuns gardul care să fie păstrate în asociație.

Propunerea mea nu a fost respinsă în totalitate, însă, se punea problema cine să tundă gardul. Președinții asociațiilor mi-au spus că femeile de serviciu nu au aceste atribuții în fișa postului, nu se pricep și nu există posibilitatea să le plătească suplimentar, pentru că ar trebui să ia tot din buzunarul proprietarilor. Un alt președinte mi-a spus: “dacă le facem noi pe toate, primăria ce mai face?” Ce să zic, poate au și oamenii dreptate!

Eu personal, având experiența străinătății, știu că primăria se ocupă de toaletarea copacilor, tunderea gardului, a ierbii, de curățenie, în general. Eu înclin să țin cu oamenii pentru că toți plătesc taxe și impozite pentru a beneficia de anumite servicii. Unde mai pui că mulți dintre proprietari sunt în vârstă și nu mai pot ieși să tundă ei gardul, ca în vremea copilăriei mele. Nu mi se pare deloc corect ca o primărie să nu aibă încheiat contract de prestări servicii cu o firmă de specialitate, așa cum s-a întâmplat anii anteriori, dacă tot a optat pentru externalizarea serviciilor.

Înțeleg că Direcția de Servicii Publice tunde iarba pe bază de programare, așa că rămâne problema gardului viu, mult prea mare și stufos. Eu o să fac un efort să-l tund așa cum mă pricep, dar realizați câți metri liniari de gard viu sunt în Bacău?

Dan Apopei