Impresii de la o manifestare ratata

Sunt profesor de L. Româna intr-o comuna din jurul Bacaului. M-am gândit sa va scriu si anul trecut, insa am zis ca sa mai astept un an, sa vad, poate a fost un accident.

Iata despre ce este vorba. De vreo patru ani (eu am fost doar la editiile de anul trecut si din acest an), se organizeaza “Toamna Bacoviana”, la care sunt invitati, initiativa foarte buna, scriitori, sefi de reviste, critici literari, artisti, din tara si din strainatate.

Anul acesta i-am vazut cu placere pe academicianul Mihai Cimpoi, din Republica Moldova, acad. Vasile Tarâteanu din Cernauti, si un poet sârb, imi cer scuze fata de dumnealui, insa nu i-am retinut numele (Adam Puslojic – n.n.).

Ce vreau sa spun se refera la ultima zi, de vineri, 10 octombrie, când au fost decernate mai multe premii, la Centrul “Apostu”.

Scuzati-mi expresia, insa a fost o mare bulibaseala. S-au amestecat premiile Toamnei…, cu cele ale revistei Plumb, ale Uniunii Scriitorilor, toate la gramada, repede, repede, dupa cum a spus poetul Genaru, pentru a lasa loc si de o “socializare”.

Doua institutii, prestigioase de altfel, insa private, s-au insinuat in programul dedicat poetului George Bacovia, când, un profesionist ar fi ridicat la rang de unicitate, de prestigiu, Premiile “Toamnei Bacoviene”, asa cum am vazut la revista ATENEU, cu o seara inainte, iar celelalte premii ar fi putut fi decernate cu alta ocazie. A fost un maraton prost organizat, in fuga, superficial, imi era si jena de premianti, unii nu au avut ocazia sa spuna macar o propozitie.

Pacat si de publicul prezent in numar mare, unul select. Nu indraznesc sa ma gândesc ca ar fi fost alte interese. Ar fi pacat. (…).

Ioanid Rusu