In adevaratul spirit al Craciunului

Va scriu de la Onesti, despre un fapt, dupa parerea mea, necrestinesc, petrecut in aceste zile, lânga magazinul Billa de la noi.

Un calugar cu barba alba alba, care ar fi trebuit sa ne trezeasca simpatie si condescendenta, statea la intrarea in magazin, cu un caiet in mâna, ca sa colecteze bani pentru o manastire – nu mai conteaza care. O imagine fireasca in tabloul mioritic.

Iar, lumea, credula si cu bun simt, se oprea sa doneze din putinul lor, traind, nu-i asa, in spiritul Craciunului, când cu totii trebuie sa fim mai buni. In aproprierea lui, s-au asezat si niste copilasi care, se vedea, erau amarâti si infrigurati, si care asteptau un gest de compasiune din partea trecatorilor.

Batrânul calugar s-a simtit deranjat de prezenta copiilor in vecinatatea lui si a gasit de cuviinta sa-i alunge, lovindu-i cu palmele. Gest care, evident, m-a revoltat, in conditiile in care cred ca mai degraba ar trebui sa ne gândim cu precadere la cei neajutorati, la sarmani, la cei infometati si infrigurati, care nu au de nici unele.

Mai intâi lor sa le oferim din putinul nostru si, abia dupa aceea, sa le dam si oamenilor in sutana (daca or fi reali calugari, ca se stie câti de multi snapani sunt peste tot care pretind ca sunt de-ai bisericii). Si mai cred ca ar fi fost crestineste ca si acel calugar sa se comporte in adevaratul spirit al Craciunului.

Vivi Bogeag