In ce directie mergem?

Avertismentul transmis de fostul primar Ioan Liciu ca orasul Bacau poate ajunge aproape mort ingrijoreaza foarte mult. Acum, in campania electorala, multi candidati, in programele prezentate, dezvaluie obiectivele lor ca primari.

Din pacate, niciunul dintre candidati nu a propus in ce directie va merge Bacaul, cum se va dezvolta industria, cel mai important motor al economiei. Municipiul Bacau este situat in centrul Regiunii NE si are relatii economice foarte strânse cu toate judetele regiunii. In trecut, toate judetele din aceasta parte de tara s-au dezvoltat pe seama agriculturii, in prezent, consider ca este foarte importanta si dezvoltarea industriei constructiilor de masini agricole, a utilajelor pentru executarea acestor lucrari, precum si a instalatiilor de irigat, care au fost distruse, furate.

Mi-as dori ca in Bacau sa fie construita o uzina pentru producerea tractoarelor, fiindca aici sunt conditii bune pentru acestea, apropierea de centre industriale dezvoltate ca Brasov, Iasi, Galati, Focsani, existenta unei piete de desfacere. Ca model initial poate fi folosit cel al tractorului construit in Brasov, cu modificari necesare pentru a fi folosit usor de fermieri pe suprafete mai mici. Mai sunt si alte variante posibile, ele trebuie cautate de primari, impreuna cu parlamentarii de Bacau, cu specialistii din judet, cu ministri, cu noi toti, daca vrem ca Bacaul sa fie un oras prosper.

Este doar o idee, insa fara industrie nu avem nicio sansa in competitie cu alte judete, cum nu avem nicio posibilitate de acoperire cu activitate a tineretului.

Prof. Dumitru Ghermaniuc