Inainte si …dupa alegeri

Locuiesc in Bacau, in preajma Parcului Cancicov, mai exact intr-un bloc de lânga sala de sport a Colegiului “Vasile Alecsandri”. O zona frumoasa, centrala, cu multa vegetatie si cu liniste, invidiata de multi bacauani! Pacat ca-i prost gospodarita.

Dar n-a fost tot timpul asa. Imi amintesc cu placere ca in preajma alegerilor locale, de-a lungul intregii campanii electorale, ma trezeam dimineata cu 5-6 oameni de la spatii verzi trebaluind printre blocuri, maturau aleile, toaletau copacii, tundeau gardul viu etc. Tot dimineata veneau autogunoierele si goleau containerele de resturile menajere. Candidatii la functia de primar si consilier roiau prin cartier, discutau cu alegatorii, ii intrebau de sanatate sau de necazurie pe care le au. Le promiteau ca le vor rezolva.

Dar iata ca alegerile au trecut si totul parca a fost un vis. Probabil i-a deocheat cineva. Prin zona n-a mai trecut nici un gospodar al orasului sa vada ce se mai intâmpla si nici macar cei de la spatii verzi. Ca atare, cartierul si-a schimbat complet infatisarea.

Aleile au devenit niste ulite de cartier, pline de gunoaie; copacii formeaza o padure salbateca, iar gardul viu s-a inaltat de nu se vede omul de-ar trece chiar calare. Si pentru ca tot tacâmul sa fie complet, de aproape doua saptamâni nu mai functioneaza nici iluminatul public. Noaptea, pe aleea de lânga sala sporturilor si PT 20 este intuneric de-ti bagi degetele in ochi.

Ceva sinistru. Conditii propice pentru “meseriasii” care se ocupa cu furtul posetelor, devalizarea autoturismelor sau spargerea garajelor. Geaba suni la Primarie, la 984. Iti raspunde, te inregistreaza si…doar atât. Probabil se considera si ei informati! Noua, contribuabililor, nu ne ramâne decât sa platim taxele si impozitele, sa le asiguram alesilor salariile si sa ne intrebam: oare când mai vin alegerile?

Gheorghe Balta