Întrebări de la cititori

– Policlinica din Bacău este deschisă? Dacă nu, unde se duc oamenii cu diferite afecțiuni?
– Policlinica este deschisă, dar se intră acolo doar după ce s-a făcut un triaj prealabil la cort. Trebuie mers întâi la cort, expuneți cazul, vi se ia temperatura și scrieți o declarație pe proprie răspundere că nu ați avut niciun contact cu vreo persoană infectată și apoi sunteți direcționat spre policlinică. Acolo vă întâmpină o persoană care vă orientează unde să mergeți. Dacă nu aveți avizul de la triajul de la cort, nu stă la discuții. În policlinică medicii rezolvă toate cazurile (consultaii, rețete etc). Nu fac internări. Pentru asta trebuie să decidă medicul de la Urgență. Internările din perioada asta sunt doar pe urgențe care nu pot fi reprogramate.

– Ni se spune să sunăm medicul de familie, însă medicul de familie este un figurant, dă numai rețete și nici nu te primește în cabinet, doar pe la niște gemulețe, iar la telefon nu răspunde după orele de program. Cabinetele private, în marea lor majoritate sunt închise.
– Medicii de familie oferă consultații mai mult telefonice și trimit rețeta în format electronic. Dacă nu există această posibilitate, pacientul se poate adresa cabinetului, dar cu echipament de protecție. Medicii de familia abia acum trebuie să fie… de familie. Cât mai aproape de asigurat. Cât despre cabinetele private, fiecare decide dacă deschide sau nu. Fiind o afacere, fiecare procedează cum vrea. Urgențele se rezolvă DOAR în spital. Dar să fie urgență!

– Eu am o altă nedumerire. Pacientul este internat pe o secție și după test, dacă este pozitiv coronavirus este dus rapid la Infecțioase sau la ATI. Nu-l mai tratează nimeni de boala pentru care, inițial, s-a dus la spital. Moare cu diagnosticul de COVID, dar el a avut cancer, ciroză etc.

– Da. Dacă este internat și se depistează că are COVID, este transferat la Infecțioase și, dacă starea lui este mai gravă, pe Terapie Intensivă. Acolo este tratat în mod special pentru boala de care suferă și, suplimentar, de COVID. Cât despre raportarea că a decedat de COVID, ați văzut ce a spus ministrul Sănătății. Este o convenție, o recomandare, încheiată cu Organizația Mondială a Sănătății, prin care orice deces, indiferent dacă a survenit altor comorbidități, dacă pacientul este infectat COVID se raportează ca deces COVID. Ideea este că acest virus decompensează pacientul cu afecțiuni cronice și poate accelera starea de rău general. De aceea, în TOATE cazurile raportate de deces COVID sunt trecute și comorbiditățile (alte boli cronice de care suferă).